Filippinsk præsident spørger: Er narkomaner mennesker?

Filippinernes præsident forsvarer sin blodige kurs over for narkomaner og siger, at drab hører med til krig

Foto: Office of the City Mayor Davao City via AP
Foto: Office of the City Mayor Davao City via AP
Følg Politik

Da Rodrigo Duterte blev indsat som Filippinernes præsident i maj, indledte han en nådesløs kamp mod narkosælgere, narkomaner og andre formodede lovovertrædere, som hidtil har kostet omkring 1800 mennesker livet.

Det har resulteret i voldsom kritik fra flere organisationer, der beskylder ham for at krænke menneskerettighederne og begå forbrydelser mod menneskeheden.

Søndag forsvarer Duterte sin blodige politik ved at antyde, at narkomaner ikke er mennesker.

- Forbrydelser mod menneskeheden? Først og fremmest vil jeg spørge ligeud: Er de mennesker?, siger Duterte i en tale under et besøg i en militærlejr.

Manilas politichef opfordrer til drab på narkohandlere

- Man kan ikke føre krig uden at dræbe, siger præsidenten og tilføjer, at mange narkomaner ikke kan afvænnes.

En række fremtrædende repræsentanter for FN, herunder generalsekretær Ban Ki-moon, har udtrykt dyb bekymring over Dutertes metoder.

Dutertes direktiver giver ordensmagten tilladelse til at skyde og dræbe formodede kriminelle. En FN-udsending sagde tidligere på måneden, at de "udgør en opfordring til vold og drab, som er en forbrydelse ifølge folkeretten".

Filippinernes nye præsident har affejet kritikken og truet med at trække Filippinerne ud af FN. Hans administration har siden forsøgt at udglatte truslen.

Duterte har lovet at beskytte politi og sikkerhedsstyrker, der følger hans opfordring til at dræbe narkokriminelle. Den hårde kurs var et af hans centrale valgløfter i valgkampen tidligere i år.

Tidligere på ugen oplyste Filippinernes politichef, at over 1750 mennesker siden maj er blevet dræbt af politiet i kampen mod narkomaner og narkohandlere.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+