Filippinsk 'Trump' er favorit til at blive ny præsident

Rodrigo Duterte, der bliver sammenlignet med USA's Donald Trump, står til at vinde valg i Filippinerne mandag.

Valgstederne har slået dørene op i Filippinerne, hvor vælgerne mandag skal vælge landets nye præsident.

100.000 politibetjente er sendt på arbejde for at sikre, at valget foregår på fredelig vis, efter at valgkampen har været præget af vold og blodsudgydelser.

Blandt andet blev en borgmesterkandidat dræbt lørdag i den sydlige del af landet, mens 15 mennesker har mistet livet i løbet af kampagnetiden.

Tidligt mandag morgen rapporterer nyhedsbureauet AFP, at yderligere syv mennesker er blevet dræbt.

Det skete angiveligt, et par timer før valget officielt blev sat i gang. Motivet til drabene er endnu ikke kendt, men det er sket i et område, der af myndighederne er blevet udpeget som 'udsat'.

Fem kandidater kæmper om at blive landets nye præsident.

Forrest i feltet ligger den 71-årige Rodrigo 'Digong' Duterte, der på grund af en række kontroversielle udtalelser er blevet sammenlignet med den amerikanske milliardær Donald Trump, som stiller op til præsidentvalget i USA.

Duterte har gjort det til en af sine mærkesager at ville bekæmpe kriminalitet og korruption, og det vil ske meget hårdhændet, har han flere gange givet udtryk for.

Lørdag aften holdt han tale i den filippinske hovedstad, Manila, og her pralede han af, at han har dræbt kriminelle i løbet af sine mere end 20 år som borgmester i byen Davao i det sydlige Filippinerne.

- Hvis jeg klarer den hele vejen til præsidentpaladset, vil jeg gøre, som jeg gjorde som borgmester: Alle I narkohandlere, røvere og døgenigte må hellere forsvinde. For som borgmesteren vil jeg dræbe jer, sagde han.

Det har forårsaget et ramaskrig blandt menneskerettighedsorganisationer og hans politiske modstandere, men samtidig har han opbakning fra mange filippinere, der er trætte af lovløshed og korruption.

Landets nuværende præsident, Benigno Aquino, har advaret vælgerne mod at stemme på Duterte, da det vil kunne betyde en æra med diktatur.

54 millioner mennesker kan stemme i Filippinerne. Ud over en ny præsident skal vælgerne mandag pege på en vicepræsident, senatorer og cirka 18.000 lokale politikere, heriblandt borgmestre.

0 kommentarer
Vis kommentarer