Fire partiledere skal fyre folk efter valget

Disse fire partiledere skal sandsynligvis svinge sparekniven og fyre ansatte efter folketingsvalget. K er på spanden, og det bliver smerteligt for en del andre

(Foto: Jens Dresling)
(Foto: Jens Dresling)
Følg Politik

Hvis meningsmålingerne holder stik, skal Venstre spare cirka seks millioner kroner næste år. Radikale kommer til at mangle tæt på fire millioner kroner på næste års budget, mens SF mister cirka tre millioner kroner.

LÆS OGSÅ: Valgtjek: sådan stemmer din nabo

Og Konservative skal spare halvanden million kroner på et i forvejen skrabet budget.
Det viser nye beregninger, som Avisen.dk har gennemført på baggrund af de seneste meningsmålinger. I dag får samtlige partier et fast årligt driftstilskud fra statskassen, der beregnes ud fra, hvor mange stemmer partiet fik ved foregående folketingsvalg. I 2014 gav hver stemme 30 kroner til partikassen, mens det i år er sat til 30,50 kroner pr. stemme.
Ved folketingsvalget i 2011 satte 947.725 danskere kryds ved Venstre, og det betød sidste år et driftstilskud til Venstre på mere end 28 millioner kroner, fremgår det af en opgørelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.
Men går Venstre tilbage fra de 26,7 procent af stemmerne, som de fik i 2011, til de 20 – 21 procent, som flere meningsmålinger lige nu viser, vil partiet miste mere end 200.000 vælgere og dermed gå glip af mindst seks millioner kroner årligt i statstilskud.

LÆS OGSÅ: Øl med Løkke eller Helle? Her er danskernes bodega-favorit

Et tilsvarende regnestykke kan laves på Radikale, der får øretæver, hvis meningsmålingerne holder stik. Ved seneste valg fik partiet 9,5 procent af stemmerne, mens de i dag ligger til små 6 procent i de fleste målinger.  Det betyder, at de mister cirka en tredjedel, eller godt og vel tre millioner kroner, om året i den kommende valgperiode.
SF og Konservative står også til vælgerlussinger og dermed også økonomiske lommesmerter. Søren Pape står til at miste cirka halvanden million kroner om året, og Pia Olsen Dyhr får cirka tre millioner kroner mindre om året, hvis meningsmålingerne ellers holder stik.

DF, LA og Alternativet kan hyre folk
Omvendt kan både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance glæde sig over flere millioner kroner mere om året til deres partiapparater, mens Socialdemokraterne også kan score en milliongevinst ved øget vælgertilslutning. Også Enhedslisten kan se frem til lidt flere penge.

LÆS OGSÅ: Tilliden til politikerne er historisk lav

Og partileder i Alternativet Uffe Elbæk skal ud at hyre PR-folk, konsulenter og andre, hvis han, som målingerne spår, kommer over spærregrænsen. Får partiet cirka tre procent af stemmerne, kan Alternativet forvente et årligt driftstilskud fra staten på den pæne side af tre millioner kroner.

Konservative på spanden
Politisk kommentator Hans Engell fremhæver, at de nuværende meningsmålinger er noget der allerede er uhyggelig læsning hos partiledelserne og de ansatte hos de fire partier, der står til størst tilbagegang.
-Konservative og Radikale skal formentlig fyre folk og skære voldsomt i aktiviteterne. Det kommer også til at gøre ondt hos Konservative, der allerede har skåret ned og solgt deres partikontor i Nyhavn, så de har alting samlet på Christiansborg. Konservative har i dag ikke råd til at have kontorer ude i byen, og hvis de får en nedgang ved folketingsvalget og mister meget i fast partistøtte, er de virkelig på spanden, siger Hans Engell.

LÆS OGSÅ: Måling: Rød blok lægger afstand til blå

Men det er ikke kun de små partier, der kommer til at lide, understreger han.
-Venstre kommer til at gennemføre meget store nedskæringer, fyre folk og droppe en masse aktiviteter. Det er helt klart, hvis de får den tilbagegang, som de står til lige nu,- konstaterer Hans Engell.
I dag koster det mange penge at drive et politisk parti på en professionel måde, anfører Hans Engell.
-I dag er partier virksomheder med en millionomsætning, og du skal have mange millioner i kassen for at drive et moderne partiapparat.  Partiernes vigtigste sponsor i dag er helt klart statskassen i form af det faste bidrag per stemme, og hvis der er udsigt til valgnedgang, mister de penge,- siger Hans Engell.

Smerteligt for alle tabere
Den politiske kommentator fremhæver, at i takt med partierne har færre medlemmer, er kontingenterne ikke længere den store indtægtskilde. Desuden giver virksomheder, organisationer og fagbevægelse ikke længere driftsstøtte i form af faste årlige tilskud.
Partierne kan kun gøre sig håb om bidrag udefra til øremærkede formål og kampagner, og det gør dem yderligt afhængige af driftstilskud fra statskassen, pointerer han.

LÆS OGSÅ: Bookmaker: Thorning er favorit

-Ingen partier kan i dag komme til DI eller 3F og sige, at de har altså mistet fem mandater og derfor skal bruge fem millioner mere i tilskud om året for at holde butikken kørende. Så partierne er nødt til at skære driften til efter folketingsvalget. Derfor er det meget smerteligt for alle partier, når statspengene ryger ud, siger han.
Hans Engell advarer om at sætte lighedstegn mellem mange penge på budgettet og evnen til at være et stærkt oppositionsparti.
- Der er ikke noget direkte lighedstegn mellem at være et dygtigt oppositionsparti og pengene på kontoen. Både Radikale, VS og andre mindre partier har vist muskler i opposition med et lille budget. Det handler om at være kreativ, fastslår han.
I dag har mange partier udover HK-assistance også ansat en hær af akademikere og kommunikationsfolk som rådgivere og konsulenter. Lønkontoen fylder en del, og derfor er det også her, at sparerunder efter et dårligt valg først kan mærkes.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+