Flere gange under det russiske valg: Stopper flere stemmesedler i boksen

Det russiske valg er ramt af beskyldninger om, at enkeltpersoner har lagt mere end én stemmeseddel i stemmeurnerne, ligesom myndighederne beskyldes for at puste valgdeltagelsen kunstigt op

MANGE TILFÆLDE: Overvågningskameraer har ved valgsteder fanget bevidst snyd med stemmerne. (Video: AP)
Følg Politik

Præsidentvalget i Rusland er i fuld gang, men ikke alle steder foregår det helt efter forskrifterne.

Flere valgsteder er blevet ramt af beskyldninger om valgfusk af både de officielle valgtilforordnede og uafhængige valgobservatører.

I byen Lyubertsy, der ligger lige uden for Moskva, er en valgurne blevet konfiskeret og samtlige stemmesedler i den blevet erklæret ugyldige, da en person angiveligt skulle have lagt mere end én stemmeseddel i urnen.

Det fortæller Irina Konovalova, der er leder af valgkommissionen i Moskva til The Washington Post.

1764 uregelmæssigheder
Samme avis kan også berette om et tilfælde i byen Artyom, der ligger i den østlige del af Rusland, hvor en mand lagde adskillige stemmesedler i stemmeurnen.

Ifølge Tatiana Gladkhikh, der er leder af den regionale valgkommission, blev manden arresteret på stedet.

Den overordnede, centrale valgkommission oplyser desuden, at den er i gang med at efterforske flere beskyldninger om valgfusk begået på samme måde - altså hvor én person lægger flere stemmesedler i stemmeurnen - i den sibiriske Kemerovo-region.

Den uafhængige observatørgruppe Golos melder på sin hjemmeside ifølge Ritzau, at gruppens observatører indtil videre har rapporteret om 1764 uregelmæssigheder i forbindelse med valget.

Præsidentvalg: 'Vi vælger ikke bare Ruslands, men hele verdens leder!'

Vladimir Putin venter på at få sin stemmeseddel udleveret ved et stemmested i den russiske hovedstad, Moskva, tidligere i dag. Foto: AP
Vladimir Putin venter på at få sin stemmeseddel udleveret ved et stemmested i den russiske hovedstad, Moskva, tidligere i dag. Foto: AP

 Beskyldt for kunstig høj valgdeltagelse
Samtidig er der beskyldninger om, at valgdeltagelsen bliver overdrevet af de russiske myndigheder.

Ingen tvivler på, at Vladirmir Putin vinder dagens præsidentvalg. Dermed er det kun valgdeltagelsen, der kan vise, hvor stor en andel af befolkningen, der reelt ønsker Putin som præsident.

- I Kamchatka klokken 18 lokal tid, sagde den centrale valgkommission, at valgdeltagelsen var 64 procent. Vores observatører på stemmestederne oplyser, at den var 52 procent, siger Ivan Zhdanov, der er jurist og repræsenterer oppositionsleder Alexei Navalnys antikorruptions-gruppe.

Udelukket på grund af dom
Alexei Navalny ville gerne stille op til valget, men blev afvist af den centrale valgkommision, fordi han afsoner en betinget dom for bedrageri.

Ifølge Alexei Navalny selv er der tale om en politisk motiveret dom, der skal sikre, at han ikke kan deltage i valget om præsidentposten.

Siden har han opfordret til boykot af valget, ligesom han har samlet en større organisation omkring sig og blandt andet sendt 33.214 observatører ud til de forskellige valgsteder over hele Rusland.

Nu går russerne til valg: Udfaldet er helt sikkert

Vinterbadere fejrer valgdagen med det  med det russiske flag og en dukkert i Novosibirsk. Foto: AP
Vinterbadere fejrer valgdagen med det med det russiske flag og en dukkert i Novosibirsk. Foto: AP

Syv gange så mange stemmer
Ifølge Reuters blev valgdeltagelsen ved et regionalt valg, der blev set som en generalprøve til dagens præsidentvalg, i efteråret pustet kunstigt op af de russiske myndigheder.

Reuters' observatør på stedet, stemmested nummer 333 i byen Vladikavkaz, talte 256 personer, der var mødt op for at stemme. Men da dagen var omme lød det officielle tal først på 1331 personer inden det blev opjusteret til 1867 personer.

Det er mere end syv gange højere end det antal, som Reuters' observatør talte. 73 procent af stemmerne ved generalprøve-valget gik til Vladimir Putins parti, Forenede Rusland.

Kendt Putin-kritiker fundet død i London: Efterforskes som drab

En soldat stemmer i Sankt Petersborg. Foto: AP
En soldat stemmer i Sankt Petersborg. Foto: AP

En politi-kadet stemmer ved dagens præsidentvalg i Rusland. Foto: AP
En politi-kadet stemmer ved dagens præsidentvalg i Rusland. Foto: AP

Presses til at stemme
Allerede inden valget var der oplysninger fremme om, at blandt andet offentlige arbejdsgivere presser deres ansatte til at stemme, ligesom studerende og folk på overførselsindkomst presses ned til stemmestederne.

- I valglokalerne hænger der billeder af Putin på væggene. Hvis de vælger ikke at stemme, bliver det gjort klart for dem, at de må være 'klar til at tage konsekvenserne', siger seniorrådgiver Lene Wetteland i menneskerettighedsorganisationen Helsinki-komitéen ifølge Ritzau til norske NTB.

- Der står ikke tydeligt, at de skal stemme på Putin, eller hvad disse konsekvenser er. Men det er let at tænke sig til, siger Wetteland.

'Det er til rapporten'
I en video offentliggjort af nyhedsbureauet AP ses en kvinde tage et billede af en mand, mens han lægger sin stemmeseddel i stemmeurnen.

- Må jeg spørge jer, hvorfor du tager et billede, spørger valgobservatøren, der filmer optrinet.

- Det er til rapporten for at kunne dokumentere, at han har stemt, siger kvinden.

- Hvor studerer du? spørger observatøren.

- På det russiske [utydeligt] akademi.

- Vi skal sende et stemme-foto, siger kvinden.

Ikke alle lader sig dog kue til at stemme. Adskillige unge russere har fulgt Alexei Navalnys opfordring til at boykotte valget, så i stedet for at placere en reel stemme, afleverer de en stemmesedlen med påskriften 'jeg er træt af Putin'.

Nye heftige anklager i nervegiftsag: Nu peger de pilen direkte på Putin

Polina Nemirovskaya viser sin stemmeseddel frem. Hun har skrevet 'Jeg er træt af Putin. Der er ingen vej ud - det hele bliver til støv'. Foto: AP
Polina Nemirovskaya viser sin stemmeseddel frem. Hun har skrevet 'Jeg er træt af Putin. Der er ingen vej ud - det hele bliver til støv'. Foto: AP

Russeren Vladislav Varapaev har skrevet 'Jeg er træt af Putin' ned over sin stemmeseddel, der dermed er ugyldig. Foto: AP
Russeren Vladislav Varapaev har skrevet 'Jeg er træt af Putin' ned over sin stemmeseddel, der dermed er ugyldig. Foto: AP
 

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+