Flere partier vil åbne samfundet mere efter beroligende rapport

Efter en ny rapport fra Statens Serum Institut mener flere partier, at det er på tide at åbne yderligere for samfundet fra mandag

Mange steder i verden har man så småt taget hul på genåbning af samfundet. Få et overblik her. Video/foto: Ernst van Norde, Reuters, Ritzau Scanpix, Henning Bagger, Philip Davali. Redigering: Emma Svendsen & Maya Westander.

Efter at Statens Serum Institut, SSI, i en rapport har vurderet, at der kan åbnes yderligere for samfundet, uden at coronasmitten i Danmark løber løbsk, opfordrer en stribe partier til, at der bliver lempet på restriktionerne.

De radikale mener, at der skal kigges på at hæve forsamlingsforbuddet fra 10 til eksempelvis 25 mennesker.

Det siger R-leder Morten Østergaard forud for forhandlinger om den videre genåbning af samfundet onsdag aften.

- Så kan skoleeleverne komme tilbage under visse forudsætninger, restauranter kan åbne under visse forudsætninger, kirke- og fritidsliv kan åbne under visse forudsætninger, og folk kan holde børnefødselsdage igen, hvis de bare opfører sig fornuftigt, siger han.

I rapporten peger SSI på, at der kan åbnes mærkbart, uden at det fører til en voldsom stigning i indlagte på den korte bane. SSI peger dog også på, at de matematiske modeller er usikre.

- Vi mener, det er på tide at åbne samfundet op for de unge igen. De har taget ansvar for os, og nu må vi tage ansvar for dem. Vi skal have de ældste elever tilbage igen.

- Det kan man godt, uden at man mister kontrollen over smitten, siger SF's politiske ordfører, Jacob Mark.

Jacob Mark nævner blandt andet efterskolerne, højskolerne, skolen for de ældste elever, erhvervsskolerne, professionshøjskolerne og universiteterne som eksempler.

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, skriver i et indlæg på sit partis hjemmeside, at hun mener, at alt i udgangspunktet skal åbnes, medmindre der er gode argumenter imod.

Det er baseret på, at danskerne overholder de sundhedsfaglige retningslinjer om afstand og hygiejne.

- Hvis nogen skal pålægges fortsat at holde lukket, må statsministeren argumentere for det i hvert enkelt tilfælde. Vi vender så at sige bevisbyrden om.

- Regeringen må overbevise os i de andre partier om, hvad der skal holdes lukket, i stedet for at vi skal overbevise hende om, hvad der skal have lov til at åbne, skriver hun.

Samme betragtning har Det Konservative Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen. Han mener, at der som minimum kan åbnes op for detailhandel, skoler og caféer og restauranter. Men grundlæggende vil han gerne åbne for alt og så politisk lukke noget.

- I steder for, at erhvervsdrivende skal sidde og tolke rapporter og undersøge hos den ene, anden eller tredje brancheforening eller ministerium, så lad os da sige, at alt har åbent på nær det, der er lukket.

- Det vil gøre det meget lettere for virksomheder at finde ud af, hvad der gælder, siger formanden.

Den tanke er SF dog imod:

- Vi mener fortsat, at man hellere skal tage et skridt for lidt end for meget. Vi er bekymrede for bare at åbne op, siger Jacob Mark.