Annonce:
Annonce:

Flere præsidenter ville have fingrene i Grønland

Det er ikke første gang en amerikansk præsident har vist interesse for verdens største ø. To forhenværende præsidenter har allerede haft lange fingre længe inden Trump

USA's præsident fra 1945 til 1953 gjorde det første reelle forsøg på at købe Grønland fra Danmark. Foto: Ritzau Scanpix
USA's præsident fra 1945 til 1953 gjorde det første reelle forsøg på at købe Grønland fra Danmark. Foto: Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

Grønland må siges at være en eftertragtet ø. Den er i hvert fald på de fleste danske og udenlandske politikeres læber. Trump har udtrykt, at han gerne vil købe Grønland.

Blev tilbudt guld af Truman
Men faktisk er det sådan, at der har været andre præsidenter med samme tanke.

I 1946 viste den tidligere amerikanske præsident Harry Truman nemlig også stor interesse for den isbelagte ø, der allerede dengang blev tillagt stor geopolitisk betydning. Han tilbød Danmark intet mindre end 100 millioner dollars i guld for Grønland, oplyser Wall Street Journal. Tilbuddet afviste Danmark brat, og den dag i dag er Grønland stadig en del af Rigsfællesskabet.

De 100 millioner dollars kan lyde af meget, men hvis Trumans tilbuddet stod i dag, ville det svare til at Danmark fik tilbudt omkring 1.55 milliarder dollars for Grønland.

Annonce:

I danske kroner svarer det til den nette sum af 10,39 milliarder kroner nu til dags.

Beregningerne stammer fra Danske Banks oplysninger om den amerikanske dollars kurs i 1946 og Danmarks Statistiks forbrugerprisindeks.

Grønland modtager årligt støtte af Danmark, og de cirka 10,39 milliarder kroner svarer nogenlunde til det bloktilskud Danmark giver Grønland i på tre år. I 2017 var bloktilskuddet til Grønland 3.7 milliarder danske kroner, ifølge Finansministeriet.

Endnu et bud
Trump og Truman er og var ikke så originale, som det måske kan lyde. Allerede i 1867 ville en tredje præsident købe en ombejlede ø, skriver Wall Street Journal. Manden bag de første overvejelser om øerne var Andrew Johnson, som var præsident på daværende tidspunkt. Også dengang hørte Grønland under det danske styre.

Annonce:

Han ville ikke nøjes med Grønland, men ville også have fingrene i Island. Det tilbud kom godt nok ikke længere end bare på tegnebrættet, oplyst Wall Street Journal.

Ikke første gang
Amerikanerne har ikke kun været ude efter Grønland. De dansk Vestindiske øer har de også været yderst interesseret i, da øerne var i dansk besiddelse. Staten solgte øerne til USA i 1917 efter 200 år som danske.

Dengang gjorde Danmark ikke den bedste handel, da de tre øer blev solgt til 25 millioner dollars, der i dag ville svare til 3,1 milliarder kroner, ifølge Danske Banks valuta oplysninger.

Det er ikke ukendt for USA at købe territorier fra andre lande. Tidligere har USA købt Alaska, som nu er en amerikansk stat. De købte Alaska af Rusland i 1867, skriver Business Insider.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

LIGE NU
Annonce:

Mest læste lige nu

Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: