Flertal på Borgen: Nu skal Dong på børsen

Regeringen, Konservative, Socialdemokraterne, De Radikale og SF er enige om en aftale for en kommende børsnotering af DONG Energy

Foto: Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

Dong skal på børsen inden, der er gået 18 måneder.

Det er et flertal på Christiansborg blevet enige om. Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) siger, at det ikke rammer danskerne.

- Lad mig slå fast, at forbrugerne kan sove trygt om natten: En børsnotering af DONG Energy rokker ikke ved leverancerne af hverken el, gas eller olie, siger Claus Hjort Frederiksen.

En børsnotering vil ifølge ministeren lette DONG Energys adgang til kapital og stille selskabet endnu stærkere end i dag, når det gælder investeringerne i opførelse af havvindmøller, hvor DONG Energy i dag har en global førerposition.

Se også: Hjort før fremlæggelse af Dong-papirer: Højeste bud vandt

Staten vil fortsat bevare majoritetsejerskabet i selskabet, som for alvor kom i søgelyset, da den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs skød milliarder i virksomheden i 2014.

- Jeg tror, at de fleste danskere i de seneste år har forbundet navnet DONG Energy med politisk ballade og højlydt debat. Men selskabet er heldigvis meget andet end det, siger ministeren.

Samlet skød Goldman Sachs, ATP, PFA og DONG Energy’s øvrige aktionærer i alt 13 milliarder kroner ind i virksomheden.

Se også: Dong sælger halv møllepark for 5,8 mia. kr.

- DONG Energy er et af Danmarks største selskaber, og et selskab med fuld fart på, til glæde for vækst og jobskabelse inden for blandt andet grøn energi. Med en børsnotering kan vi give DONG Energy de bedste betingelser for at folde sit fulde potentiale ud, lyder det i en pressemeddelelse.

Med aftalen genbekræfter et bredt flertal i Folketinget beslutningen helt tilbage fra 2004 om at føre DONG Energy på børsen. Børsnoteringen er af en række omgange blevet udskudt, blandt andet på grund af finanskrisen.

Med den nye aftale forventer forligspartierne, at DONG Energy kan blive introduceret på fondsbørsen i København hurtigst muligt inden for de næste 18 måneder fra september 2015.

Se også: Åbenhed om Dong-salg kan være engangsforestilling

Staten forbliver majoritetsaktionær i DONG Energy også efter børsnoteringen, og DONG Energy’s gas- og olieinfrastruktur søges frasolgt til det statsejede Energinet.dk

En børsnotering er samtidig resultatet af, at Folketinget allerede i 2004 lavede en aftale om at børsnotere selskabet – en aftale som indgik som en forudsætning for aktieudvidelsen

DONG Energy har 6500 ansatte og en omsætning på godt 67 milliarder kroner sidste år.

Se også: DF: Dong-salget rejser forsat en masse spørgsmål

58 kommentarer
Vis kommentarer