Flygtning om hjemvenden: Ville blive skudt i lufthavnen

- Jeg ville blive skudt i lufthavnen. Sådan vurderer asylansøgeren ’Tekke’ sine muligheder for at vende hjem til Eritrea

Her møder Ekstra Bladets journalist en flygtning fra Eritrea - hør hans historie her (foto: Jonas Olufson/ redigering: Sarah Stilling Skrivergaard)
Følg Politik

Ekstra Bladet har mødt og interviewet en asylansøger fra Eritrea, der forlod sit afrikanske hjemland i maj måned. Vi kender hans rigtige navn, men han vælger at optræde under navnet ’Tekke’, som også er navnet på lederen af et af Eritreas berygtede børnefængsler.

Det østafrikanske land Eritrea er kommet i fokus her i lille Danmark, efter at en rapport om forholdene i Eritrea har vakt røre og opsigt blandt kendere og kritikere. Ifølge rapporten tegnes der et billede af Eritrea som en nation, der godt kan tage imod sine asylansøgere og behandle dem ordentligt. ’Tekke’, der er i starten af 30’erne er målløs over den konklusion. Hans version af livet i Eritrea er ganske anderledes.

- Det første, man skal forstå, det er, at Eritrea er en diktaturstat. Når du fylder 18, bliver du automatisk sendt i hæren. Når du har gennemført din træning, bliver du sendt i skole. Efter skolen vurderer de din udvikling og dikterer så, hvilket hverv du skal have i resten af dit liv. Hvis du ikke gør det godt i skolen, så ryger du i hæren. Og hvis du ikke gør det godt i hæren, så er du på den, siger ’Tekke’ til Ekstra Bladet.

- Hvad med familierne? Hvad nu hvis en far har besluttet sig for, at hans søn skal være læge?

- Hvem vil du spørge? Eritrea har ingen forfatning. Hvis man er i et land uden forfatning, hvordan man kan så kræve sine rettigheder? Regeringen er udelukkende en militærregering. Alt fokus er på militæret. Eritrea har sine egne spionrækker, som går blandt befolkningen. Det sikrer, at folk bliver holdt i skak. For du ved ikke, om ham der står ved siden af dig er spion eller din ven, så folk tør ikke at samle sig eller tale om, at de er utilfredse.

Engell: Eritrea-sagen kan blive ren dynamit

- Der findes eksempelvis de her ladbiler, som kører rundt og henter folk, der ikke følger systemet. Alle kender til dem. De kommer og henter folk. Men der er ikke noget at gøre. Der er ikke nogen at henvende sig til for de pårørende.

- Hvad gør forældrene, hvis de mister et barn?

- De kan jo henvende sig til de offentlige kontorer, men hvis man gør det, risikerer man at fornærme de mennesker, der arbejder på det kontor, og så får man bare ikke nogen information. Jeg kan godt forstå, at det kan være svært for en dansker at forstå, at det er sådan. Men for os er det naturligt. For os er det bare hverdag. Vi har levet med det i over 10 år. Det er ret normalt at blive taget. Man kan trygle, græde og bede, men det hjælper ikke.

- Kan du give eksempler på situationer, der kan forsage en tortur?

- De fleste sager, jeg var bekendt med, kom ud af ingenting. Styret ønsker bare at undertrykke folk. De føler, at det er den eneste måde at holde folk på plads. De er bange for, hvis de er venlige, at folket vil undre sig over de manglende menneskerettigheder i landet, og de frygter, at folket vil kræve valg og frihed.

En rapport der stinker

- I stedet undertrykker de folket og holder dem nede. Når du er i sådan en situation, har du ikke overskud til at tænke i det store billede. Så har du kun fokus på den kommende dag og hvordan du overlever.

- Hvad tror du der sker, hvis du bliver sent hjem?

- Giver det mening, hvis jeg siger, at de skyder mig i lufthavnen? Jeg har forladt landet, så jeg er en forræder. Jeg har gjort ting, som jeg ikke måtte. Jeg har fortalt om de forfærdelige metoder, regimet bruger, og det gør mig automatisk til en fjende.

- Jeg har hørt, at man skal i militæret i to år, hvordan virker det?

- Det er ikke kun i to år. Det er ubestemt uden bagkant. Jeg var i systemet i syv år, inden jeg flygtede.

- Hvorfor siger de så, at det er i to år?

- Hvis man som observatør ønsker at besøge Eritrea skal man anmelde sin ankomst og de mennesker, man vil besøge. Det giver regimet mulighed for at konstruere virkeligheder, som ikke findes. Kender du en diktator, der ikke prøver med vold og magt at tegne et positivt billede af sit regime?

- Kunne man forestille sig, at den danske delegation også blev mødt af skuespil?

- Hundrede procent. Det er normal praksis. Ingen får lov til at komme ind i Eritrea, hvis man ikke har meldt sin ankomst. Uanset om man er FN, Amnesty eller andre, så skal man melde sin ankomst og hvad man vil se. Og så sørger regimet for, at man bliver mødt af den sandhed, de gerne vil afgive.

- De siger, at man kan underskrive et angrebrev og betale lidt penge for at blive ren igen.

- Det tvivler jeg stærkt på. Man skal forstå, at der er to grupper. Dem, der er under 18, og som endnu ikke har været i værnepligt, børn af efterkommere, og så dem, der har været i værnepligt og efterfølgende er flygtet. For den første gruppe er det muligt at komme tilbage, så længe man kommer tilbage og deltager i samfundet og udtjener sin værnepligt.

Mette F. forsvarer sig med næb og klør

- De børn vil blive sent direkte til militærtræning, når de ankommer, og hvis de gør det godt, så får de lov til at gå i skole. Efter det skal de have en ny rolle. Hvis de ikke gør det godt, bliver de sent permanent i hæren. For den anden gruppe er det ikke muligt at komme tilbage i samfundet. Jeg har i hvert fald aldrig set eller hørt om flygtninge over 18, der har kunnet komme tilbage og leve et normalt liv.

- Kender du nogen, der er blevet påtvunget et hverv, som de ikke ville have?

- Ja, det gælder stort set alle. Der er ikke mange, der har lyst til at være soldat. Det er der ingen fremtid i. Der er en hel organisation, hvis opgave er at fordele unge mennesker ud på arbejdsopgaver. Først militærtræning, så skole og så vælger organisationen hvad du skal blive til. Så snart du bliver færdig med skolen, sender skolen besked til organisationen, der kontakter dig og kalder dig ind.

- Er det rigtigt, at folk kan blive anholdt uden at blive stillet for en dommer.

- Altså sådan helt basalt, så eksisterer der ikke et universelt retssystem i Eritrea, så det kan ikke lade sig gøre at komme for en dommer. Der er et system, men det gælder kun for civile mennesker. Men det er så snedigt skruet sammen, at der stort set ikke findes civile i Eritrea. Jeg vil skyde på, at 80 procent af befolkningen går under militærretten og ikke civilretten, som er forbeholdt de rige.

- Hvad så hvis vi går ud og begår overgreb mod en pige eksempelvis, hvad sker der så?

- Det kommer an på, hvem du er. Hvis du kommer fra en vigtig familie, så er det muligt, at du slipper uden videre påtale. Hvis pigen kom fra en vigtig familie, så er du på den. Men hvis hun ikke er vigtig, så er det ikke det store problem.

- Hvad sker der, hvis man bliver dømt?

Det er det samme, uanset om du har været forbi militæret eller civilretten. Hvis du bliver dømt, ryger du i fængsel. Og et fængsel i Eritrea er ikke det samme, som et fængsel i Danmark. De fængsler, der er i mit land, ligger under jorden. Der er ingen vinduer, der er dårlig udluftning og elendig mad. Der er ikke engang elektricitet. Du får ikke lov til at se solen. Man kan ikke få besøg, og i de fleste tilfælde ved familien ikke, at deres medlem er fængslet.

Sygemeldt chefkonsulent: Eritrea-rapport er makværk

- Der er et ordsprog i Eritrea, der lyder: ”Hvis du forlader landet ulovligt, træder du på de knækkede knogler og blodet fra landets martyrer på din vej”. I dette tilfælde får du absolut ingen mulighed for at få et liv i Eritrea. Angrebrevet er ikke andet end en undskyldning over for verdenssamfundet, så de fremstår åbne og demokratiske. Det eksisterer ikke i praksis. Hvis du kommer tilbage, så ryger du direkte i fængsel, under jorden.

- Hvorfor fortæller du alt det her til os?

- Mit håb er, at jeg ved at fortælle min historie kan sikre, at asylansøgerne fra Eritrea får bedre held med deres ansøgninger rundt omkring i verden. Der er intet at vende hjem til for os. Intet andet end et diktaturregime med en stor hævntørst, siger 'Tekke'.

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+