Flygtningekrise dominerer åbning af Riksdagen

Sveriges statsminister og også kong Carl Gustaf ventes at tale om flygtningekrise ved åbning af Riksdagen

Sveriges kong Carl Gustaf, der tirsdag talte ved åbningen af Riksdagen i Stockholm, siger, at den svenske befolkning skal fastholde viljen til at hjælpe og finde løsninger for mennesker i nød.

I en kort erklæring, hvor kongen erklærede Riksdagen for genåbnet efter sommerpausen, siger den svenske monark, at "vi har skabt en ny virkelighed, hvor vi er medvidende om livsvilkårene for de mennesker, som tvinges på flugt fra deres hjem."

- Ikke siden Anden Verdenskrig har så mange mennesker været på flugt. I dag 70 år senere kan vi se, hvordan verdenskrigens tragedie i høj grad formede tilværelsen for flere generationer, siger han og tilføjer:

- Hvordan kommer verden til at se ud om 70 år? For vore børn og børnebørn?

- Spørgsmålet om, hvordan flygtningekrisen skal håndteres, er et fælles ansvar. Der er en stærk vilje til at hjælpe vores medmennesker. Lad os holde fast ved denne følelse og i fællesskab finde løsninger og hjælpe mennesker i nød.

Sveriges flygtninge- og integrationspolitik er stærkt omdiskuteret i den offentlige debat, og det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna er det tredjestørste parti i Riksdagen.

Flygtningekrisen var også et dominerende tema i åbningstalen fra den socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven.

- Det er i EU hvert medlemslands ansvar at sikre, at borgerne ikke udsættes for diskrimination, og at de kan være trygge ved deres sociale rettigheder, fastslår han i talen og understreger samtidig, at lov og orden skal opretholdes i Sverige.

- Ulovlige bosættelser på offentlige eller private områder kan ikke tillades.

- Ansvaret for asylansøgere må deles, såvel i EU som i Sverige, siger den svenske statsminister, som appellerer til kommunerne om at påtage sig deres ansvar i en national samling - et 'Sverige tillsammans'.