FN hiver fat i telegigant om spionage-påstand

Ifølge lækkede dokumenter har AT&T hjulpet efterretningstjeneste med at udspionere FN's internettrafik.

Det amerikanske telefonselskab AT&T vil blive kontaktet af FN efter påstande om, at telegiganten har hjulpet efterretningstjenesten National Security Agency (NSA) med at overvåge internettrafikken i FN's hovedkvarter i New York.

- Der vil være kontakt med AT&T, siger FN-talskvinde Vannina Maestracci mandag.

Ifølge avisen New York Times har AT&T, der leverer internetforbindelsen til FN-bygningen, givet NSA adgang til "milliarder" af mail og hjulpet spiontjenesten med at tappe al internettrafik i FN.

Den amerikanske avis har sine oplysninger fra dokumenter, der er lækket af den tidligere NSA-ansatte Edward Snowden, som forlod USA forud for sin afsløring af NSA's omfattende overvågningsprogram og nu opholder sig i Rusland.

- FN's ukrænkelighed er fastlagt i henhold til folkeretten, og vi forventer, at medlemslande handler i overensstemmelse hermed og respekterer og beskytter den ukrænkelighed, siger talskvinde Vannina Maestracci.

Den amerikanske regering har tidligere forsikret FN om, at USA ikke overvåger eller indsamler oplysninger om organisationens datakommunikation, oplyser hun.

Men det har NSA gjort i flere år ifølge de lækkede dokumenter, som New York Times har gennemgået.

I papirerne, der er dateret fra 2003 til 2013, omtales AT&T som en yderst nyttig samarbejdspartner, der udviste "ekstrem villighed til at hjælpe".

Det er uklart, om det påståede samarbejde mellem teleselskabet og NSA er ophørt.

I en kommentar til afsløringerne sagde en talsmand for AT&T i weekenden, at teleselskabet ikke giver oplysninger til efterforskningsmyndigheder, uden at der foreligger en retskendelse.

- For eksempel kan vi i tilfælde af en kidnapning yde hjælp til at spore telefonnumre og dermed assistere retshåndhævelsen, sagde talsmand Brad Burns til nyhedsbureauet AFP.

3 kommentarer
Vis kommentarer