FN's flygtningechef kræver en plan B fra Europa

Enten formår Europa at optræde samlet, ellers bliver det irrelevant i international politik, siger FN-chef

FN's flygtningehøjkommissær, Antonio Guterres, opfordrer EU til at gennemføre en plan B for at tage det værste tryk af flygtningekrisen, mens EU-landene fortsætter deres forhandlinger om at fordele 120.000 flygtninge imellem medlemslandene.

- Vi står i en nødsituation. Men det er en nødsituation, der kan håndteres. Men for at den kan håndteres, skal nogen gøre det. Derfor må vi have en plan B, siger Guterres tirsdag på et pressemøde i Bruxelles.

Guterres har mandag og tirsdag deltaget i møder med medlemslandenes ministre, EU-Kommissionen og Europa-Parlamentet i Bruxelles, hvor EU-landene på et ophedet møde mandag aften var dybt uenige om, hvordan krisen skal håndteres.

- Det var desværre ikke muligt at nå så langt, som vi havde ventet. Det beklager jeg dybt, siger Antonio Guterres.

Han siger, at 400.000 mennesker siden starten af året har krydset Middelhavet og er ankommet til EU, der har over 500 millioner indbyggere.

Men det er samtidig et EU, hvor mange lande pludselig har indført grænsekontrol, hvilket har forværret situationen for tusindvis af flygtninge yderligere.

I samarbejde med FN ønsker han derfor øjeblikkeligt effektive modtagecentre oprettet i Grækenland og Italien, hvor flygtninge kan føle sig godt modtaget, støttet og beskyttet.

Når flygtninge er adskilt fra økonomiske migranter, skal flygtningene med det samme fordeles imellem de lande, der frivilligt vil deltage i programmet, uden at vente på, om EU får forhandlet en fordelingsmekanisme på plads.

Samtidig skal der laves en nødplan til støtte for Serbien, der søgte om EU-medlemskab i 2009, og som også er hårdt presset af flygtningestrømmen.

- Enten formår Europa at optræde samlet, eller også vil det uundgåeligt blive irrelevant i international politik, siger Antonio Guterres.

På pressemødet roser FN's flygtningehøjkommissær Tyskland og Sverige for at tage et stort ansvar under flygtningekrisen.

- Alle europæiske lande bør deltage i en fair fordeling af flygtninge i forhold til deres kapacitet, siger Guterres.

Han har dog forståelse for, at Danmark med EU-forbeholdet rent juridisk står i en særlig situation og ikke deltager i EU's kvotesystem til fordeling af flygtninge.

På spørgsmålet om, hvorvidt Danmark gør nok, svarer FN's flygtningechef:

- Der er ingen, der gør nok.