FN's flygtningeorgan beder EU samstemme grænsepolitik

- Et EU med en fragmenteret grænsepolitik vil kunne kaste flygtninge ud i et 'juridisk limbo', siger UNHCR

EU må undgå at blive opsplittet til et kludetæppe med forskellige grænseregler, hedder det i en appel fra FN's Højkommissariat for Flygtninge, UNHCR.

- Et EU med en fragmenteret grænsepolitik vil kunne kaste flygtninge ud i et "juridisk limbo", siger UNHCR i en erklæring søndag.

FN's flygtningehøjkommissariat har tidligere kaldt EU-Kommissionens forslag om at fordele 160.000 flygtninge mellem medlemslandene et skridt i den rigtige retning.

Men FN-organisationen opfordrer til, at der oprettes store modtagelsescentre i EU-frontstaterne Grækenland, Italien og Ungarn.

Flygtningehøjkommissær, Antonio Guterres, har tidligere opfordret til, at der bliver oprettet effektive modtagecentre i de EU-lande, hvor de fleste migranter og flygtninge ankommer til, særligt Grækenland, Italien og Ungarn.

Mandag mødes EU's indenrigs- og justitsministre og de øvrige Schengen-lande for at diskutere flygtningekrisen i Europa.

Antallet af flygtninge var i 2014 det højeste siden Anden Verdenskrig, og UNHCR har måttet skære i fødevarerationerne for syriske flygtninge i Libanon og Jordan, samt for flygtninge fra Sudan og Somalia, der opholder sig i Kenya.

Størstedelen af FN's humanitære arbejde finansieres af frivillige bidrag fra medlemslande og private donorer.

/ritzau/Reuters