Annonce:
Annonce:

Først Brexit og Trump-sejr: Nu får franske Le Pen ny hjælp

Francois Fillon og hans kone vil nu blive efterforsket af den franske anklagemyndighed

Der er dog stadig en del modstandere af Le Pen. Her afbryder en topløs kvinde en tale i protest (Video: AP)
Annonce:
Følg Politik

Den franske anklagemyndighed har nu åbnet en efterforskning af den republikanske præsidentkandidat Francois Fillon.

Han bliver beskyldt for at have ansat sin kone, Penelope Fillon, i en periode på otte år for offentlige midler, uden hun skulle have udført jobbet.

Sagen begyndte at rulle i januar måned, da det satiriske ugemagasin Le Canard Enchainé bragte beskyldningerne om svindlen.

Den franske valgkamp er nu gået ind i den afgørende fase, og sagen kommer meget ubelejligt for den 62-årige politiker.

Mange havde udset Francois Fillon til være udfordreren til Marine Le Pen (Front National), der af mange anses for at være favoritten til præsidentposten. Lige nu står Marine Le Pen stærkest i meningsmålingerne.

Men sagen kan svække Francois Fillon yderligere inden første valgrunde i præsidentvalget.

Annonce:

I Frankrig afholdes der to valgrunder, hvor det første valg skal afgøre hvilke to kandidater, der går videre til sidste valgrunde i kampen om at blive Frankrigs næste præsident.

- Vælgerne har i forvejen straffet ham i meningsmålingerne for sagen. Men de var lige begyndt at gå lidt frem for ham igen, og derfor kommer efterforskningen voldsomt ubelejligt for ham, siger Stéphanie Surrugue, DR’s korrespondent i Paris, til DR.

Francois Fillons har i hele sin valgkampagne fremført sig selv som en politiker, der ikke har nogen møgsager og har omtalt sig selv som 'Mr. Clean'.

- Nu vil mange begynde at spekulere i, om Fillon vil trække sig fra præsidentvalget nu. Men han har tidligere afvist det, og der er en gruppe franskmænd, og særligt republikanske vælgere, der mener, at det er fair at kæmpe videre. Andre siger, at det ville være mere "ærefuldt", hvis han trækker sig, siger DR’s korrespondent i Paris.

Francois Fillon udtalte torsdag, at han kun ville trække sig som kandidat, hvis han bliver dømt i sagen.

Artiklen forsætter under billedet...

En demonstration på Place de la Republique mod korruption. Foto: AP
En demonstration på Place de la Republique mod korruption. Foto: AP

Annonce:

Fem millioner kroner i løn
Penelope Fillon skulle angiveligt have været ansat hos sin mand i over 15 år, hvor hendes officielle titel har været assistent.

Den britisk fødte Penelope Fillon skulle ifølge den britiske avis, The Guardian, have tjent 680.000 €, hvilket svarer til lidt over fem millioner kroner.

Le Canard Enchainé hævder, at lønnen har været meget generøs i forhold til andre ansatte. Avisen har ikke kunne finde nogen beviser for, at hun nogensinde har arbejdet for hendes mand eller kunne finde nogen vidner, der skulle have set hende udføre jobbet.

- Min kone har altid arbejdet for mig, hun har altid været ved min side i mit offentlige liv, fortalte Francois Fillon torsdag aften til den franske tv-station TF1.

- Hun rettede mine taler, hun mødtes med mange mennesker, som jeg ikke kunne se, hun repræsenterede mig til events, hun lavede pressemeddelelser for mig og svarede på henvendelser, sagde Francois Fillon videre på fransk tv.

Annonce:

Ifølge fransk lovgivning er det lovligt at ansætte familiemedlemmer, så længe personen reelt er ansat. Den franske anklagemyndighed skal også kigge på ansættelsen af Francois Fillons to sønner, der har arbejdet for ham som studentermedhjælpere, mens de læste jura på universitetet.

Francois Fillons advokater har i et officielt brev skrevet, at de er sikre på, at undersøgelsen vil vise, at både Fillon og hans kone er uskyldige.

Le Pen også i stormvejr
Francois Fillon er ikke den eneste, der er havnet i en møgsag. 

Den franske præsidentkandidat Marine Le Pen, der er leder af EU- og indvandringskritiske parti Front National er dømt for at have svindlet med EU-midler.

EU's særlige efterforsknings enhed for økonomiske-svindel, OLAF, mener, at Le Pen skulle have ansat hendes assistenter Catherine Griset og Bodyguarden Thierry Legier i 'falske' jobs i Europa Parlamentet.

Le Pen i stormvejr: Bodyguard afhørt i svindelsag

Annonce:

Lige nu overvejer de franske domstole, om de skal køre en sag mod Le Pen, der tidligere har nægtet at stille op til en retssag. I alt kræver EU's svindelkontor, at Le Pen skal betale lidt over 2,5 millioner kroner tilbage, som de to assistenter skulle have fået i uberettiget løn fra EU.

De franske vælgere skal stemme første gang den 23. april, når første runde af valget bliver afholdt. Efterforskningen af Francois Fillon og hans familie vil begynde, når en dommer bliver udpeget til at lede efterforskningen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Har du vildledt Folketinget, Ellemann?
Annonce:

... Se billederne

Annonce:
Annonce:
Annonce: