Første gang nogensinde: Politiker bærer tørklæde i USA's parlament

181 år gammel blev ændret, så Ilhan Omar kunne bære hijab i Repræsentanternes Hus i USA

Video: AP

For første gang nogensinde har en amerikansk parlamentariker båret et muslimsk hovedtørklæde i det amerikanske underhus, Repræsentanternes Hus.

Ilhan Omar er født i Kenya, men kom for 23 år siden til USA som flygtning. Den 37-årige demokratiske politiker blev ved midtvejsvalget i november valgt ind i USA's 116. Kongres som den ene af de to første muslimske kvinder nogensinde.

Og en ændring af det amerikanske parlaments forretningsorden har nu gjort, at Omar kunne bære den traditionelle hovedbeklædning, hijab'en, i salen.

I 181 år har Repræsentanternes Hus ellers opretholdt en regel, der har forbudt medlemmer at bære enhver form for hovedbeklædning i salen. Oprindeligt sikrede reglen, at mændene i parlamentet lod deres hatte blive udenfor. Men et demokratisk flertal i huset valgte altså i forbindelse med den nye Kongres at ændre den gamle forretningsorden.

I forbindelse med sin indtræden som parlamentariker skriver Ilhan Omar på Twitter:

'Som barn var jeg min bedstefars tolk ved vores lokalvalg. Og han var den første, der fik mig til at interessere mig for politik. Jeg ville ønske, han kunne være her for at se dette historiske øjeblik, men han var med i ånden, da jeg lagde min hånd på hans koran til den ceremonielle indsværgelse.'

Den anden nyvalgte muslimske kvinde, Rashida Tlaib, blev svoret ind som medlem af huset ved at lægge hånden på en engelsk oversættelse af koranen fra 1734, som tilhørte den tidligere præsident Thomas Jefferson.

Almindeligvis lægger nyvalgte medlemmer hånden på en udgave af Bibelen, når de sværges ind.

Rashida Tlaib bliver her svoret ind på Thomas Jeffersons engelskoversættelse af koranen fra 1734. Foto: Ritzau Scanpix
Rashida Tlaib bliver her svoret ind på Thomas Jeffersons engelskoversættelse af koranen fra 1734. Foto: Ritzau Scanpix
 

Kongressen har nu 102 kvinder, det højeste antal nogensinde. Blandt de nyvalgte fra Demokraterne er både muslimer, latinoer, sorte samt kvinder af indiansk afstamning.

Til gengæld består Kongressen på Republikanernes side fortsat primært af hvide mænd. I alt er kun 13 republikanske medlemmer kvinder. En nedgang på 10 fra før midtvejsvalget.

159 kommentarer
Vis kommentarer