Annonce:
Annonce:

Første retsmøde i rigsretssagen: Det skal de beslutte

Rigsretten skal blandt andet tage stilling til, om der må filmes fra rigsretssagen mod Inger Støjberg

Sådan sagde Inger Støjberg forud for dagens møde på Christiansborg.
Annonce:
Følg Politik

Selvom rigsretssagen mod Inger Støjberg først begynder efter sommerferien, er der fredag et indledende retsmøde i sagen.

Foruden at præsentere anklageskriftet samt en oversigt over vidner i sagen, skal rigsretten også tage stilling til, hvorvidt danskerne skal få lov til at følge sagen hjemme fra stuerne.

Både DR, TV2, Ritzau, Politiken og dk4 har fået tilladelse til at sende billeder og lyd direkte fra Folketingets Landstingssal. Men det er lige nu et åbent spørgsmål, om medierne får lov til at sende meget mere end et par minutter.

Det skriver MediaWatch.

Nedstemt
Sendetilladelsen gælder nemlig kun for indledningen på det forberedende retsmøde. Derfor vil Rigsretten fredag som noget af det første tage stilling til, om hele mødet og den efterfølgende rigsretssag i september kan transmitteres.

Annonce:

Inger Støjberg har selv tidligere fremsat et lovforslag om at få sendt hele rigsretssagen direkte, men det blev stemt ned af et flertal i Folketinget tidligere i juni.

På fredagens forberedende retsmøde vil Rigsretten også behandle spørgsmål om eventuelle habilitetsproblemer samt betydningen af skærpende omstændigheder i anklageskriftet.

Inger Støjberg har hele vejen igennem fastholdt sin uskyld i sagen. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Inger Støjberg har hele vejen igennem fastholdt sin uskyld i sagen. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Sidstnævnte drejer sig ifølge TV2 om, hvorvidt det skal være en skærpende omstændighed, at Inger Støjberg har givet 'urigtige eller misvisende oplysninger' om sagen under en række samråd.

Ifølge Inger Støjbergs forsvarsadvokat René Offersen skal det pilles ud af anklageskriftet, således at Støjberg kun anklages for uberettiget at have adskilt ægtefæller og samlevende asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Sjette i historien
Selve rigsretssagen mod Inger Støjberg begynder 2. september, og sidste retsmøde afholdes 30. november. Der ventes at falde dom i sagen inden jul.

Annonce:

Rigsretssagen mod den tidligere udlændingeminister bliver den blot sjette i danmarkshistorien.

Hun anklages for som minister at stå bag en ulovlig instruks i 2016 om at adskille asylpar, hvor den ene var mindreårig.

OVERBLIK: Sagen der fik Støjberg stillet for en rigsret

Næste akt i den såkaldte instrukssag finder sted mandag.

Her kommer Instrukskommissionen med sin sidste delberetning af forløbet, hvor den tidligere udlændingeminister Inger Støjberg ifølge vidner gav en ulovlig instruks i 2016 om at adskille asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Sagen har ført til, at Støjberg, som i dag er løsgænger i Folketinget, skal for den blot sjette rigsretssag i danmarkshistorien.

Bliv klogere på forløbet her:

* Berlingske bringer i januar 2016 en nyhed om mindreårige asylansøgere, der er gift og bor med en voksen. Daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) meddeler straks, at hun vil forhindre det.

* 9. februar 2016 godkender Støjberg internt et notat om, at der kan være par, som ikke kan adskilles. Det kom først frem fire år efter, at sagen begyndte.

* I en pressemeddelelse udsendt 10. februar 2016 får Udlændingestyrelsen dog besked om, at alle asylpar skal adskilles, hvis den ene part er under 18 år.

* Udlændingestyrelsen begynder at adskille alle par, men forelægger ministeriet nogle sager, hvor styrelsen mener, at det vil være ulovligt at foretage adskillelse.

* Instruksen er siden blevet betegnet som ulovlig af Folketingets Ombudsmand. En adskillelse ville kræve en individuel vurdering af de pågældende par.

* Ombudsmanden kunne ikke komme videre uden egentlige afhøringer. Derfor nedsatte et politisk flertal i november 2019 en kommission til at undersøge sagen.

* Støjberg afviste først, men har siden erkendt, at hun blev advaret om, at parrene havde ret til en individuel vurdering, før hun udsendte pressemeddelelsen. Da der ikke blev udsendt andet skriftligt materiale, kom den til at fungere som en instruks om at adskille asylpar, hvilket var ulovligt.

* Støjberg og afdelingschef Line Skytte Mørk Hansen har forklaret, at Udlændingestyrelsen blev mundtligt orienteret om, at der skulle tages hensyn til loven i adskillelserne. Det har andre embedsmænd afvist og interne mails sået tvivl om.

Kilde: Instrukskommissionen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Digital arrogance har skabt et samfund med A- og B-borgere
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: