Annonce:
Annonce:

Fogh vil ramme Rusland hvor det gør ondt

Biobrændstof fra affald er et de alternativer, der skal bryde Europas afhængighed af russisk olie

Arkivfoto: POLFOTO
Arkivfoto: POLFOTO
Annonce:
Følg Politik

Europa skal satse langt mere på hjemlige energikilder som blandt andet biobrændstof. Det skal ske for at fratage Rusland landets vigtigste strategiske våben, nemlig eksport af olie og gas, som Rusland bruger i et storpolitisk magtspil.

Det siger Natos tidligere generalsekretær, tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), torsdag på en konference i Europaparlamentet i Bruxelles.

- Lad os sige det lige ud: Høj afhængighed af importeret energi har givet lav europæisk indflydelse på den internationale scene, siger Fogh på konferencen, som han som konsulent har arrangeret sammen med den danske enzymgigant Novozymes.

Ifølge den tidligere Nato-chef kan konflikten med Rusland, der minder om gamle dages kolde krig, vare flere årtier endnu.

Annonce:

Han siger også, at russerne - ligesom under Den kolde Krig - via tætte kontakter til EU-modstandere forsøger at påvirke den politiske debat i medlemslandene med det mål, at de bliver ved med at være afhængige af russisk olie og gas.

- Behovet for at få flere forskellige energikilder og for at reducere vores afhængighed af russisk energi har aldrig været større, siger Anders Fogh Rasmussen.

Han kritiserer også EU's nye energiunion for ikke at rykke hurtigt nok væk fra olie og hen til renere alternativer.

- Hvis Europa skar væsentligt ned på sin afhængighed af russisk energi, ville vi fratage Rusland landets vigtigste strategiske våben: Energi, siger han på konferencen.

Også EU-Kommissionens næstformand med ansvar for energiunionen, Maros Sefcovic, er med på konferencen.

Rusland bruger den europæiske afhængighed af den russiske olie og gas til at splitte og afpresse EU-landene. Ifølge Fogh bør EU satse på egne og nye energikilder, og EU-landene må forbindes bedre, så energi kan flyde frit over grænserne.

Annonce:

En del af den løsning, mener han, er avanceret biobrændstof, som blandt andre Novozymes udvikler af affald fra industrien, landbruget og private husholdninger, og som dermed forener et bedre miljø og jobskabelse med en større europæisk energisikkerhed.

Anders Fogh Rasmussen siger, at "når vi har med Rusland at gøre, skal vi altid huske på, at mens Europa har brug for energi, så har Rusland brug for penge".

- Og Europa kan med sin frihandel og moderne teknologi finde nye energikilder meget hurtigere, end Rusland med sin faldefærdige og ukonkurrencedygtige økonomi kan finde nye indtægtskilder, siger han.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Danmark skal ikke lade sig intimidere
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: