Folk strømmer til Ankers grav: - Nu stemmer vi på S

Ægtepar, der altid har stemt Venstre, i spontant mindeoptog ved 'Det Røde Hav': - Nu stemmer vi på S

Folk besøger Anker Jørgensens kommende grav, hvor hans kone Ingrid Jørgensen ligger begravet på Vestre Kirkegård. Her er det ægteparret Sussi og Klaus Skibsted. (Foto: Jakob Jørgensen)
Folk besøger Anker Jørgensens kommende grav, hvor hans kone Ingrid Jørgensen ligger begravet på Vestre Kirkegård. Her er det ægteparret Sussi og Klaus Skibsted. (Foto: Jakob Jørgensen)

Helt spontant opstod der i dag over middag et mindeoptog af mennesker på Vestre Kirkegaard.

Stille sivede de igennem en 20 meter lang allé af buketter og kranse, før de standsede foran en gravsten med påskriften Ingrid Jørgensen i udkanten af den lille sø, som kaldes 'Det Røde Hav'. Her i området hviler en række fremtrædende socialdemokrater og fagforeningsfolk.

Det var en broget flok af københavnere, som med egne øjne ville se, hvor den afdøde S-statsminister Anker Jørgensen nu bliver genforenet med sin elskede hustru.

Ankers postbud
På plads var også ægteparret Sussi og Klaus Skibsted, som bor i Sydhavnen er i flere år rutinemæssigt sagde hej til Danmarks førstemand på deres fælles adresse Borgbjergsvej.

- Vi fulgte jo hele bisættelsen på tv sammen med vores børn, der jo også kan huske Anker. Det var derfor helt naturligt, at vi ville bruge en del af vores søndag til at kigge herud. Det er et fantastisk syn, ikke, siger Klaus Skibssted.

Sussi Skibsted leverede i et år næsten dagligt post til Anker og var også inviteret til hans 90 års fødselsdag. De tænker med nostalgi tilbage på Anker Jørgensen som en del af gadebilledet i København SV, indtil han flyttede på plejehjem i 2008.

(Foto: Jakob Jørgensen)
(Foto: Jakob Jørgensen)
 

To nye stemmer på S
For ægteparret har weekendens højtidelighed også været noget af en politisk åbenbaring.

- Vi har ellers altid stemt på Venstre. Mest på grund af partiets økonomiske politik. Men da vi hørte sønnens (Lars Kvist Jørgensen, red.) tale på tv, så stod det klart for mig og også for Klaus, at vi har haft så mange værdier til fælles med Anker Jørgensen og hans familie. De havde for eksempel altid familieråd med deres børn, og det samme har vi, siger Sussi Skibsted.

- Betyder det, at I er blevet socialdemokrater efter Anker Jørgensens bisættelse?

- Det kan måske lyde vildt, men ja, det er vi. Vi føler et stærkt fællesskab med Anker. Han signalerede aldrig, at han var bedre end os, som man ellers ser hos mange politikere, synes jeg. Nu stemmer vi på S, og det har i høj grad noget med Anker og de værdier, han stod for, at gøre, forklarer Klaus Skibsted.

(Foto: Jakob Jørgensen)
(Foto: Jakob Jørgensen)
 

Familien var der også
Anker Jørgensens nærmeste familie besøgte også gravstedet først på dagen, og de kunne glæde sig over den omfattende blomster-allé.

Folk rykkede respektfuldt til side, så de kunne dvæle ved hilsnerne fra det politiske Danmark, kongehuset, organisationer og mange andre, som havde berøring med den tidligere arbejdsmand, fagforeningsformand, partiformand og statsminister i hans 93-årige liv.

Det ventes, at der i løbet af en uge eller højst 14 dage vil være urne-nedsættelse, og at Anker Jørgensen derefter vil få sit navn fastgjort på gravstenen sammen med sin 'Ingse'.

Ingrid Jørgensen afgik ved døden i 1997.

Anker Jørgensens begravelse: Kisten bæres ud af Grundtvigs Kirke

340 kommentarer
Vis kommentarer