Folketinget begynder gradvis genåbning

Statsministerens spørgetime vender tilbage på næste tirsdag, oplyser Folketingets formand

Christiansborg begynder så småt at vende tibage til normale arbejdsgange i næste uge. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Christiansborg begynder så småt at vende tibage til normale arbejdsgange i næste uge. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Skoler og daginstitutioner åbner over hele landet i disse dage. Og nu går Folketinget også i gang med en gradvis genåbning.

Det har Udvalget for Forretningsordenen i Folketinget besluttet på et møde torsdag. Det oplyser Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S).

- Udgangspunktet er selvfølgelig, at sundhedsmyndighedernes anbefalinger også gælder for Folketinget. Vi skal sørge for at holde afstand og overholde de øvrige retningslinjer.

- Men nu genoptager vi det, vi kalder onsdagsspørgsmål, hvor folketingsmedlemmerne kan stille direkte spørgsmål til ministrene.

- Statsministeren kommer også i den såkaldte spørgetime på næste tirsdag. Og så prøver vi i højere grad at gennemføre samråd, som ikke kun har med corona at gøre, siger Henrik Dam Kristensen.

Folketingets normale arbejdsgange blev sat ud af kraft i marts grundet coronakrisen, og siden da er der indført en række hastelove.

Flere partier i Folketinget har siden talt for, at det er vigtigt at vende tilbage til mere normale tider, så Folketinget kan kontrollere og stille spørgsmål til regeringen.

- De hastelove, der er gennemført, er gennemført i god ro og orden. Der har været samråd, og der er stillet spørgsmål. Så jeg synes, at vi er på så fast grund, som vi kan være.

- Men det er ikke en ønskværdig situation, vi er i. Og vi forsøger virkelig så hurtigt som muligt at normalisere forholdene, siger Henrik Dam.

Det ser Folketingets størst oppositionsparti, Venstre, frem til.

- Nu har jeg selv prøvet at være minister, og det er selvfølgelig træls, når der bliver stillet spørgsmål. Men sandheden er, at kritiske spørgsmål, samråd og tekniske gennemgange kan ende med at gøre de endelige lovforslag bedre, siger Venstres Karsten Lauritzen.

- Vi er meget langt fra at være i normal drift. Og jeg er ked af, at meget af det parlamentariske arbejde foregår bag lukkede døre i Statsministeriet. Det tror jeg, er usundt for vores folkestyre og Danmark.

Hvordan Folketinget skal arbejde resten af folketingsåret bliver løbende besluttet af Folketinget.

Folketingets partier har nu leveret deres ønsker til, hvilke love de gerne vil have behandlet, inden folketingsåret slutter. Alt efter mængden kan folketingsåret bliver forlænget.

- Mit bedste bud vil være, at juni bliver med folketingsarbejde, siger Henrik Dam Kristensen.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+