Annonce:
Annonce:

Folketinget deler udvalg ligeligt mellem blå og rød

De blå vindere snupper ikke alle formandsposter i folketingsudvalg. Før valget er der aftalt lige fordeling

Annonce:
Følg Politik

Vinderen tager ikke det hele, når partierne fordeler formandsposter i Folketingets udvalg. Før valget aftalte partierne en ligelig fordeling, så regeringen og oppositionen kommer til at stå i spidsen for lige mange udvalg.

Det oplyser Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup. Han møder mandag gruppeformændene fra de otte andre partier om fordeling af udvalgsposter. Her deler partierne sig efter anskuelser bag V-regeringen og den røde opposition.

- Der er lavet en aftale om, at man bruger den d'Hondtske metode til at fordele formandsposterne i udvalg. Bortset fra nogle få udvalg, som man har besluttet, at regeringen og oppositionen skal lede, siger Peter Skaarup.

Med den d'Hondtske metode divideres valgresultatet med flere tal - divisorer - så det største parti får det første mandat. Herefter følger de næste poster ved en ligelig fordeling af mandaterne ligesom i byråd.

Annonce:

Med aftalen leder Folketingets formand Udvalg for Forretningsordenen. Regeringens valggruppe udpeger Finansudvalgets formand, mens oppositionen anfører Europaudvalget. Regeringen leder Det Udenrigspolitiske Nævn, oplyser Peter Skaarup.

Oppositionen udpeger formanden for udvalget for Nordisk Råd, mens regeringen sidder på udvalget for Europarådet. Udvalget for efterretningstjenesterne har en formand fra oppositionens valggruppe.

Aftalen skyldes, at valgets vindere før har taget alle formandsposterne i Folketingets udvalg, forklarer Peter Skaarup.

- Man ville gerne undgå diskussionen, som har været tidligere, hvor enten den ene eller anden gruppe fik et større eller mindre antal udvalgsposter. Der har været en tilgang, hvor den røde eller blå valggruppe med flest stemmer tog det hele, siger Peter Skaarup.

Den ulige fordeling skabte ondt blod i Folketinget, mener han.

Gruppeformændene skal desuden tage stilling til, om Miljøudvalget og Fødevareudvalget skal lægges sammen som konsekvens af, at ministerierne for de to områder er lagt sammen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: