Folketinget forlænger og udvider hjælpepakker for 100 milliarder

Partier er tilfredse med, at virksomheder, der modtager over 60 millioner i hjælp, ikke må udbetale udbytte

Finansminister Nicolai Wammen (S) og regeringen har sammen med alle Folketingets partier indgået en aftale, der forlænger og udvider hjælpepakker. (Arkivfoto) Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Finansminister Nicolai Wammen (S) og regeringen har sammen med alle Folketingets partier indgået en aftale, der forlænger og udvider hjælpepakker. (Arkivfoto) Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Alle partier i Folketinget er lørdag blevet enige om at udvide og forlænge hjælpepakkerne for dansk økonomi med en måned, så de nu løber frem til og med 8. juli.

Det meddeler Finansministeriet på sin hjemmeside.

De nuværende hjælpepakker, der blandt andet giver virksomheder lønkompensation for ansatte, stod til at udløbe 9. juni, men bliver altså forlænget på grund af coronakrisen.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter er således også nået til enighed om at forlænge trepartsaftalen om lønkompensation frem til og med 8. juli.

Finansminister Nicolai Wammen (S) er tilfreds med lørdagens aftale.

- Der er tale om en pakke med tiltag i form af tilskud, garantier og likviditet for samlet cirka 100 milliarder kroner.

- Det er altså 100 milliarder kroner ekstra, der skal bidrage til at holde hånden under endnu flere arbejdspladser, siger Nicolai Wammen i en kommentar.

I aftalen fremgår det, at loftet for, hvor meget virksomheder kan modtage i kompensation, bliver hævet fra 60 millioner kroner til 110 millioner kroner.

De virksomheder, der modtager mere end 60 millioner kroner i kompensation for faste omkostninger i år, må ikke udbetale udbytte til aktionærer eller foretage aktietilbagekøb for regnskabsårene 2020 og 2021.

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen har bragt disse tiltag på banen, som altså nu er kommet med i aftalen.

- Vi har sagt, at der må være en balance mellem det at modtage hjælp og at konsolidere sin virksomhed efterfølgende.

- Så har vi introduceret, at hvis man modtager støtte på mere end 60 millioner kroner, så skal man ikke i regnskabsåret 2020 eller 2021 bruge de skatteborgerpenge som udbetaling til aktionærer.

- Hvis man gerne vil betale udbytte, så kan man betale de penge tilbage igen, som man har fået fra fællesskabets side, og så står man frit igen, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Også SF-formand Pia Olsen Dyhr er tilfreds med denne del af aftalen.

Hun er desuden glad for, at suspenderingen af 225-timers reglen for dagpengemodtagere bliver forlænget frem til 30. juni.

Reglen dækker over, at kontanthjælpsmodtagere, der i et år ikke har haft mindst 225 timers arbejde, bliver trukket i kontanthjælp.

- Arbejdsløsheden vokser desværre, og derfor er jeg rigtig glad for, at vi ikke lader de ledige i stikken, men tværtimod forlænger dagpengeperioden og dropper de benspænd, som giver absolut ingen mening lige nu, hvor det er svært, hvis ikke umuligt at finde arbejde, siger hun i en skriftlig kommentar.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, ærgrer sig over, at der ikke var flertal for et særligt corona-tillæg til dagpengene for arbejdsløse.

- Men det kunne vi ikke komme igennem med, og det tror jeg, vil vise sig at være en fejl, når den økonomiske krise og arbejdsløsheden desværre tager rigtig fat, siger hun i en skriftlig kommentar.

De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, er tilfreds med, at aftalen hjælper små selvstændige og freelancere.

Han glæder sig særligt over, at aftalen hjælper de virksomheder, 'der skal skabe fremtidens job'.

Blandt andet kommer der et økonomisk løft på 350 millioner kroner til Innovationsfondens såkaldte innoboosterordning, som er et tilskud til virksomheder, der udvikler produkter og servicer, der styrker konkurrenceevnen.

- Det her er et afgørende skridt i retning af, at den sundhedskrise, vi lige nu kæmper med, ikke bliver til en langvarig økonomisk krise, siger Morten Østergaard.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+