Folketingsudvalg skal vurdere Støjbergs politiske fremtid

Siden grundlovsændringen i 1953 er fire politikere blevet erklæret uværdige til at sidde i Folketinget

Rigsretten har idømt tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg 60 dages ubetinget fængsel, og nu skal udvalg i Folketinget vurdere, om hun er værdig til at beholde sin plads. Er der flertal for det, skal Folketinget stemme om det. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Rigsretten har idømt tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg 60 dages ubetinget fængsel, og nu skal udvalg i Folketinget vurdere, om hun er værdig til at beholde sin plads. Er der flertal for det, skal Folketinget stemme om det. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Udvalget til Valgs Prøvelse i Folketinget skal vurdere, om Inger Støjberg er værdig til at sidde i Folketinget.

Medlemmerne er indkaldt til 'åben drøftelse' af spørgsmålet tirsdag klokken 16.

Udvalget kan sende sagen videre til Folketinget, som så skal stemme om sagen, og det er ifølge udvalgsformanden det sandsynlige udfald.

Det er således Folketinget, som - i givet fald - træffer beslutningen, om den tidligere minister kan blive siddende i Folketinget.

Udvalgsmedlem Sikandar Siddique fra Frie Grønne har anmodet om, at udvalget skal tage sagen op, straks efter at Rigsretten mandag har afsagt dom.

- Vi har officielt anmodet om at få vurderet hendes valgbarhed, siger Siddique.

Udvalgets formand, Lennart Damsbo-Andersen (S), bekræfter, at han har modtaget anmodningen.

Sikandar Siddique vil på mødet kræve, at der skal laves en betænkning, så Inger Støjbergs valgbarhed kommer til afstemning i folketingssalen.

- Inger Støjberg er skyldig i lovbrud, og nu har denne sag stået på i over fem år. Jeg mener, at for tilliden til retsstaten, folkestyret og politikerne og af hensyn til de par, som blev adskilt, må vi nu tage konsekvensen af dommen og få færdigbehandlet denne sag så hurtigt som muligt, så vi værner om retsstaten og de danske værdier, siger han.

Udvalget består af 17 medlemmer af Folketinget.

Inger Støjberg har ikke taget stilling til, hvad hun vil gøre.

- Nu må vi se, hvad der sker. Jeg ved, hvad jeg har sagt, og hvad jeg har gjort. Og jeg har ikke bedt nogen om at gøre noget ulovligt, siger hun efter dommen.

Et simpelt flertal i udvalget kan sende sagen videre til Folketinget med en indstilling og en betænkning.

Siden ændringen af Grundloven i 1953 har der været fire personer, som er blevet smidt ud.

Hvis der i Folketinget er simpelt flertal for at erklære Støjberg uværdig til Folketinget, vil hun miste sin plads.

Det er ikke udelukket, at Inger Støjberg, som nu er løsgænger, kan blive medlem af Folketinget på et senere tidspunkt.

Det er tidligere sket for stifteren af Fremskridtspartiet Mogens Glistrup, som blev erklæret uværdig på grund af skattebedrageri, men som senere blev medlem af Folketinget.

OVERBLIK: Sådan stemte de 26 rigsretsdommere

Mandag er der sat punktum i danmarkshistoriens sjette rigsretssag.

I sagen om ulovlig adskillelse af asylpar er tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg blevet idømt 60 dages ubetinget fængsel.

26 dommere - 13 valgt af Folketinget og 13 højesteretsdommere - har afgjort sagen.

Læs her, hvordan de i alt 26 dommere stemte:

* Et stort flertal af dommerne - 25 ud af 26 - fandt Støjberg skyldig.

* Flertallet fandt også, at overtrædelsen var forsætlig. Det betyder, at overtrædelsen er sket med vilje, og at hun var vidende om, at hun brød loven.

* Dermed stemte én dommer for at frifinde Støjberg.

* Et flertal på 15 dommere mente, at Støjberg skulle idømmes en ubetinget fængselsstraf.

Af dem stemte ti dommere for at fastsætte straffen til fængsel i tre måneder.

Fem dommere stemte for fængsel i 60 dage, hvilket var den straf, Støjberg endte med at blive idømt.

* Blandt de resterende 11 dommere stemte ni for at fastsætte straffen til betinget fængsel i 60 dage. En dommer stemte for bødestraf, mens en anden stemte for strafbortfald.

* Det holdes hemmeligt, hvilke dommere der har stemt hvad.

* Da dommerne skulle votere, foregik det i et lokale lukket for offentligheden. De skulle én efter én sige, hvordan de mente, at sagen burde afgøres.

Kilde: Rigsrettens domsafsigelse.

FAKTA: Politikere kan blive smidt ud af Folketinget

Tidligere udlændingeminister og nu løsgænger Inger Støjberg risikerer at blive smidt ud af Folketinget efter dommen i sagen om adskillelse af asylpar, hvor den ene er mindreårig.

Hun fik mandag 60 dages ubetinget fængsel, hvilket betyder, at hun skal i fængsel eller afsone med fodlænke.

Det er Folketinget, der kan tage stilling til, om det tidligere medlem af Venstre skal erklæres uværdig til at sidde på tinge.

Det er historisk set sket meget sjældent. Blandt andet fordi medlemmer af Folketinget, der risikerer at ende i situationen, ofte selv trækker sig.

Det er svært at sige, hvad der skal til for at blive erklæret uværdig. Straffen bruges som rettesnor, så hvis et medlem får en frihedsstraf, må vedkommende som regel træde ud af Folketinget.

Siden ændringen af Grundloven i 1953 har der været fire personer, som er blevet smidt ud.

Læs mere om processen:

* Et parti skal ønske at tage sagen op og på baggrund af det, vil Udvalg for Valgs Prøvelse diskutere sagen. Det er det samme udvalg, som behandler eksempelvis folketingsvalg.

* Et simpelt flertal i udvalget er nok til at sende sagen videre til Folketinget. Det sker i form af en indstilling og en betænkning.

* Hvis der er et flertal for at sende betænkningen videre, er det samtidig en indikator på, om der er flertal for at erklære medlemmet uværdigt.

* Betænkningen skal behandles af Folketinget. Hvis der er simpelt flertal for at erklære et medlem uværdigt i Folketingssalen, vil vedkommende miste sin plads i Folketinget.

* Selv om et medlem bliver erklæret uværdig til at sidde i Folketinget, kan vedkommende godt blive medlem igen en gang i fremtiden.

* Stifter af Fremskridtspartiet Mogens Glistrup blev eksempelvis erklæret uværdig på grund af skattebedrageri, men stillede fra fængslet op til valget i januar 1984, hvor han blev valgt ind. Med sin immunitet som folketingsmedlem kunne han forlade fængslet.

Allerede i februar erklærede et flertal dog hans valg ugyldigt, og han måtte tilbage i fængsel. Men i 1987 blev han valgt på ny, og Folketinget fandt ham denne gang værdig.

Kilder: Folketinget, Ritzau.

Vi hører her ouverturen til en mulig katastrofe

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.