18. marts 2003 og fire dage frem vil altid være kendt som 'Black Spring' i Cuba.
Et af de mørkeste kapitler i landets historie og et billede på kollapset for frihed og demokratiet under Castro-brødrenes regeringstid. 75 journalister, menneskerettighedsforkæmpere, systemkritikere og fortalere for demokratiet blev anholdt. Uden grund og kun fordi de var kritiske over for Castro og co.
En af dem var nu afdøde Oscar Espinosa Chepe, der tidligere har beskrevet sin oplevelse en eftermiddag 18. marts 2003 hos Committee to Protect Journalists.
Økonomen var tidligere en af Fidel Castros økonomiske rådgivere, men med årene blev han mere kritisk og flirtede med tankerne om en mere liberal økonomisk tilgang. Og så endte han i Castros sorte bog, og det fik katastrofale følger.
I minicelle
Den dengang 63-årige mand var hjemme i sin lejlighed, da det pludselig bankede på døren, og hans frie tilværelse gik i sort. Oscar Espinosa Chepe blev anholdt og fængslet
'Jeg blev placeret i en minicelle med tre andre fanger anholdt for narkosalg. Der var ingen madrasser, og i et hjørne var der et hul til vores efterladenskaber. Det var umuligt at se ud, og lyset var tændt døgnet rundt, har Oscar Espinosa Chepe tidligere skrevet om sin tid i fængslet.
Imens cubaneren sad fængslet under kummerlige forhold, blev han ifølge ham selv presset til at indrømme, at han var ansat af USA til at påvirke udviklingen i Cuba.
'Det var totalt falske påstande. Jeg har altid været kritisk over for USA's absurde isolationspolitik og embargo på Cuba', skrev han om anholdelsen.
Artiklen fortsætter under billedgalleriet ...
62 år med Castro-familien
Manifestation
Ekstra Bladet har talt med Cuba-ekspert og lektor i sydamerikanske studier ved Københavns Universitet Jan Gustafsson om hændelsen. Han beskriver det som en form for magtdemonstration fra myndighedernes side
- Det (Black Spring, red.) fik en massiv karakter, fordi der var tale om så mange anholdelser. Der har hele tiden været perioder med større eller mindre tolerance over for politisk modstand.
Artiklen fortsætter under billedet ...
- Det er svært at gennemskue helt præcist, hvad motivet for anholdelserne er, men på det tidspunkt har man nok syntes, at oppositionen var lidt for meget, og så har man gjort det så massivt for at sende et signal og en manifestation ud ad til. Så andre lande ikke skulle tro, at der var gang i et oprør. Der er ikke noget at komme efter her, siger Jan Gustafsson til Ekstra Bladet.
Hårde straffe
Selvom Oscar Espinosa Chepe endte med at blive idømt 20 års fængsel, blev han efter halvandet år i fængsel løsladt, men så heldige var alle de 75 politiske fanger ikke.
Gruppen af uskyldige mennesker blev idømt alt mellem seks og 28 års fængsel, og det fik blandt andet EU til at indføre hårde sanktioner mod Cuba, mens Amnesty International fordømte Cubas handlinger.
I 2011 sluttede mareridtet for den sidste fange. Trods de lange fængselsstraffe blev den sidste fange løsladt i 2011 takket være en aftale mellem de cubanske myndigheder, den katolske kirke og den spanske regering.
- Det har haft stor betydning, fordi man siden har fået en større accept af religion og den katolske kirke i Cuba. Det har førhen ikke været socialt accepteret at være troende. Det forbedrede forhold til kirken fik også stor betydning, fordi den katolske kirke og Vatikanet var med til at forbedre forholdet til USA, siger Jan Gustafsson til Ekstra Bladet.