For et halvt år siden var de dødsfjender: Nu skal Trump og 'Rocket Man' mødes

Nu ser det endelig ud til, at de to statsledere skal mødes for første gang nogensinde

I slutningen af maj skal Donald Trump og Kim Jong-un angiveligt mødes. Hvor ligger ikke helt fast endnu. Foto: AP/Wong Maye-E,Pablo Martinez Monsivais
I slutningen af maj skal Donald Trump og Kim Jong-un angiveligt mødes. Hvor ligger ikke helt fast endnu. Foto: AP/Wong Maye-E,Pablo Martinez Monsivais

- Raketmanden er på en selvmordsmission for sig selv og sit regime, sagde Donald Trump under sin tale ved FN's årlige generalforsamling i New York i september 2017.

Men nu har piben fået en anden lyd takket være en optøning af de diplomatiske forhold mellem Nord- og Sydkorea. Et forbedret forhold, der har åbnet døren for et møde mellem den amerikanske præsident, Donald Trump, og den nordkoreanske leder, Kim Jong-un.

Trump har bestemt, hvor han vil mødes med Kim Jong-un. Foto: Carolyn Kaster / AP Samfund Trump til Kim Jong-un: - Mød mig her

Ifølge mediet CNN skal de to statsoverhoveder mødes sidst i maj på det samme sted, hvor Kim Jong-un og Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, mødtes i sidste uge - ved Fredshuset i den demilitariseret zone, lyder meldingerne fra Sydkorea.

- Jeg synes, at det giver god mening at holde mødet på det sted, hvor man kan begrave stridsøksen og nå en ny milepæl i bestræbelserne på fred, siger Moon Jae-ins talsmand.

Det forventes også, at Moon Jae-in får en rolle som mæglende part i det nye topmøde ved Fredshuset.

Politik Sydkorea: Kim Jong-un lukker nordkoreansk atomanlæg i maj

Trump med åben invitation
I sidste uge luftede Trump på sin personlige Twitter-profil nemlig idéen om, at de to kontroversielle skikkelse stikker hovederne sammen til en sammenkomst i Fredshuset ved grænsen mellem de to Korea-lande.

'Flere lande er blevet overvejet som mødested, men vil Fredshuset på grænsen mellem Nord- og Sydkorea ikke være mere et repræsentativ, vigtig og varigt sted end et tredjepartsland?' spørger den amerikanske præsident.

Kan foregå andre steder
Flere spekulere også i, at mødet kan blive en realitet udenfor den koreanske halvø. Der har både været tale om den kinesiske hovedstad, Beijing, og det noget mere overraskende bud i Mongoliets hovedstad, Ulaanbaatar.

Landet har nemlig gode diplomatiske forbindelser til både USA og Nordkorea, fortæller Jenna Gibson, der er kommunikationsdirektør for Korea Economic Institute. 

- Mongoliet er meget ivrige for at afholde topmødet. De har allerede sagt, at de gerne vil arrangere det. De har ambition om at blive Asiens svar på Schweiz og blive set som en partner, der har gode bånd til alle.

Ifølge Philip Chr. Ulrich, der er udenrigsredaktør på kongressen.com, kommer besøget dog ikke til at foregå ret langt fra nordkoreansk territorium .

- Nordkorea har simpelthen ikke fly, der kan flyve så langt. Det vil jo være ydmygende at bede et andet land om hjælp til at fragte deres leder, siger han til Ekstra Bladet.

Det bliver første gang i historien, at en amerikansk præsident møder en nordkoreansk leder.

I sidste uge underskrev de to koreanske lande en fredsaftale mellem nord og syd, som nu altså har banet vejen for mødet mellem USA og Nordkorea.

OVERBLIK: Aftalen mellem Nord- og Sydkorea

Fredag formiddag dansk tid satte Nordkoreas leder, Kim Jong-un, og Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, en afgørende underskrift på en aftale mellem de to lande.

I aftalen binder de to lande sig til at arbejde for fred mellem de to lande. Det skal blandt andet ske gennem militær nedrustning i regionen.

Læs de vigtigste punkter i den historiske aftale her:

* Nord- og Sydkorea er enige om at etablere et fælles forbindelseskontor med repræsentanter for begge sider. Kontoret skal ligge i den nordkoreanske Kaesong-region nær grænsen til Sydkorea.

* Landene vil øge samarbejde, udveksling, besøg og kontakt på alle niveauer mellem de to lande. Det skal skabe en følelse af national genforening og fællesskab. I den forbindelse vil de to lande arrangere forskellige begivenheder på dage, der er værdifulde i begge lande.

* Samtidig vil de på den internationale front deltage i fællesskab i flere fremtidige sportsbegivenheder såsom 2018 Asian Games.

* Landene vil arbejde for at genforene blodslægtninge og adskilte familier, der indtil nu har haft svært ved at blive genforenet.

* Landene vil tage de første skridt mod at forbinde og modernisere jernbaner og veje på tværs af grænsen.

* Nord- og Sydkorea er enige om at indstille alle fjendtlige aktiviteter mod hinanden, der er kilde til spændinger mellem nationerne. I den forbindelse vil de transformere den demilitariserede zone mellem landene til en fredszone.

* De er ligeledes enige om gensidig militær nedrustning, der gennemføres i faser.

* Nord- og Sydkorea vil søge at holde møder med USA og Kina med henblik på at afslutte striden i Korea og etablere et fredeligt regime.

* De to lande vil arbejde mod at gøre Korea til en atomvåbenfri region.

* De to ledere er enige om at holde hyppige møder og telefonsamtaler om emner, der har betydning for begge sider. Det skal styrke tilliden og arbejder mod en forenet koreansk region.

* I forlængelse heraf vil Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, besøge Nordkoreas hovedstad, Pyongyang, til efteråret.

Kilde: CNN

/ritzau/

En sydkoreansk bil med højttaler på grænsen ind til Nordkorea. Nu bliver der slukket for både musik og propaganda. Foto: AP/ Lee-Jin-man Samfund Sydkorea fjerner propaganda-højttalere fra grænsen

Politik Trump: Vi presser Nordkorea indtil de afvikler atomvåben

31 kommentarer
Vis kommentarer