Annonce:
Annonce:

For to dage siden hånede han Bidens maske - nu er Trump selv smittet

Præsident Donald Trump har ofte været skeptisk over for coronavirussen. - Meget ironisk, siger ekspert, efter præsidenten nu selv er smittet

Trump håner Biden for altid at gå med mundbind. Video: Reuters via Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

- Jeg bruger ikke en maske ligesom ham, sagde Donald Trump og pegede hen på præsidentkandidat Joe Biden.

- Hver gang, man ser ham, har han en maske på. Han kan stå og tale 60 meter væk, og han møder stadig op med den største maske, jeg nogensinde har set, sagde præsidenten til under den amerikanske valgkamps første tv-duel.

Se klippet fra tv-duellen i toppen af artiklen ...

Men nu er præsidenten og hans kone selv smittet med coronavirus.

- Det er jo meget ironisk, kan man sige, at de tre regeringsledere, der har været allermest skeptiske over for coronavirussen, USA's Donald Trump, Storbritanniens Boris Johnson og Brasiliens Jair Bolsonaro, nu alle har været smittet, siger Derek Beach, der er lektor i amerikanske studier på Aarhus Universitet.

Annonce:

Han påpeger, at deres skepsis kan have haft indflydelse på deres måde at agere på i verden selv, og at de måske alle tre har været uforsigtige.

Ekspert om coronasmittet Trump: - Det kan få stor betydning

Bliver han en Johnson eller en Bolsonaro?
Ifølge lektoren har det betydning, om Trump kommer til at håndtere virussen på samme måde som Johnson eller som Bolsonaro.

Boris Johnson blev nemlig ganske syg og var også indlagt i en periode. Efter han blev raskmeldt, havde han nemlig fået en nyfunden respekt for virussen og trak på mange måder i land på den skepsis, han ellers havde haft, siden virussen kom til Storbritannien.

Jair Bolsonaro, der er præsident i Brasilien, håndterede derimod virussen meget anderledes. Hans sygdomsforløb var væsentligt kortere og mildere.

- Han slog det egentlig bare hen og sagde: 'Nå, var det bare det', siger Derek Beach.

Artiklen fortsætter under boksen ...

Det har Trump sagt om coronavirussen

30. januar: (vælgermøde i Des Moines, Iowa) 'Vi har kun fem smittede. Forhåbentlig kommer alt til at gå godt (...) Vi samarbejder med andre lande meget, meget tæt, så det ikke løber løbske. Men det (coronavirussen, red.) er noget, vi bliver nødt til at være meget, meget forsigtige med, ikke? Vi bliver nødt til at være forsigtige.'

Det sagde han samtidig med, at WHO netop havde erklæret virussen en international sundhedskrise.

7. februar: (interview med Bob Woodward) 'Man trækker bare luften ind, og det er sådan, det spreder sig. Derfor er det en meget svær virus. En meget  skrøbelig en. Den er også meget mere dødelig end den almindelige influenza ... Den er meget dødelig.'

Udtalelserne er først kommet frem i september i en ny interviewbog.

19. marts:(interview med Bob Woodward) 'Jeg prøvede hele tiden at tale virussen ned. Det gør jeg stadig, fordi jeg ikke vil skabe panik'.

9. april: (til pressemøde) 'Jeg kunne ikke have gjort det bedre,' sagde han, da han blev spurgt om hans håndtering af virussen kunne have været bedre. To dage senere var 20.000 coronasmittede amerikanere døde.

8. maj: (Wahington Post)  'Det her kommer til at gå væk uden en vaccine. Det vil gå væk. Vi kommer ikke til at se den (coronavirussen, red.) igen.' Dette budskab gentog han igen dagen efter.

19. juli: (interview med Fox News) 'Jeg tror, vi har en af de laveste dødelighedstal i verden,' sagde Trump i et interview. Dataene han brugte for at underbygge sin påstand er senere blevet beskyldt for at være helt forkerte. Dagen inden havde USA rundet 140.000 coronadødsfald.

10. september: (pressemøde) 'Jeg er overbevist om, at vi er ved er ved at runde et hjørne. Vaccinen er lige der,' sagde han. Til samme pressemøde sagde han, at det udelukkende er Kina, der bærer skylden for coronavirus, at han har gjort alt så godt, som det kunne gøres, og at USA formentlig er det land, der er kommet bedst gennem krisen.

19. september rundede USA 200.000 coronadødsfald. Det højeste antal i verden.

Annonce:

Trump indrømmer ikke fejl
Meget tyder dog på, at han kommer til at håndtere det mere som Bolsonaro, mener Derek Beach. Også selvom hans sygdomsforløb med stor sandsynlighed kan blive en del værre.

- Han er jo svært overvægtig og har forhøjet kolesteroltal, så han er jo i virkeligheden i risikogruppen, siger Derek Beach.

- Men Donald Trump er ikke typen, der indrømmer fejl. Han kan godt ændre mening, men han kommer ikke til at sige, at han har taget fejl om noget med hensyn til coronavirus.

Derek Beach fremhæver tv-duellen for to dage siden, hvor Donald Trump langede ud efter Joe Biden og hans brug af masker.

- Den udtalelse ser ikke så god ud nu, siger han.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

I naturen foregår sex, vold, incest og voldtægter
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: