Formand afviser ny afstemning om brexit-aftale

John Bercow vil ikke tillade en afstemning om Boris Johnsons aftale om brexit

Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix

Formanden for Underhuset i Storbritannien, John Bercow, vil ikke tillade en ny afstemning om brexit-aftalen. Det siger han mandag eftermiddag i forbindelse med en samling i Underhuset.

Se også: Britisk regering: EU accepterer brev om udsættelse af brexit

Han konstaterer, at forslaget 'i substans er det samme' som det, der var fremlagt under en samling i parlamentet lørdag.

Ifølge Bercow er det ikke i overensstemmelse med parlamentets regler.

- Min afgørelse er derfor, at forslaget ikke vil blive debatteret i dag, eftersom det ville være en gentagelse og en uordentlig måde at gøre det på, siger han.

Bercow konstaterer derfor, at premierminister Boris Johnson og hans regering må fremlægge hele den lovpakke til vedtagelse, som er nødvendigt for, at Storbritannien kan forlade EU.

Diskussion
Umiddelbart efter Bercows afgørelse er en diskussion begyndt i det britiske underhus. Her bliver formanden kraftigt udfordret af medlemmer af regeringen, som spørger til overvejelserne bag beslutningen.

- Jeg har taget alle elementer med i mine overvejelser, og jeg har derefter truffet min beslutning ud fra, hvad der er bedst for Underhuset, forsvarer John bercow sig.

John Bercow er bedst kendt som leder af debatterne i parlamentet, hvor han tit og ofte må dæmpe gemytterne med ordene 'Order! Order!'.

Mandagens afslag på en afstemning om regeringens brexit-aftale, som den har indgået med EU, er det andet store nederlag til premierminister Boris Johnson på blot få dage.

I lørdags blev det såkaldte Letwin-forslag vedtaget, hvilket betød, at Johnson skulle bede EU om en udsættelse af brexit. Det bad premierministeren om sent lørdag aften i et brev til EU-præsident Donald Tusk.

Johnson har gentagne gange svoret, at han senest ved deadline 31. oktober, torsdag i næste uge, vil trække Storbritannien ud af EU.

Efter parlamentsformandens afvisning af mandagens debat og afstemning om brexit-aftalen forekommer det meget lidt sandsynligt.

Man anmoder om en forlængelse til 31. januar.

Se også: Efter beskyldninger: Formand stopper

Premierminister Boris Johnson indkasserer nyt nederlag. Foto: Reuters Politik - 10. sep. 2019 - kl. 01:53 Nyt nederlag til Boris Johnson

Se også: Det britiske parlament suspenderes i dag

Se også: Sådan skal Boris Johnson tøjles

367 kommentarer
Vis kommentarer