Forsker: Det kan meget nemt være en krig, der går i udbrud

EU's udenrigsministre skal muligvis mødes i den kommende uge og drøfte den tilspidsede situation i Østukraine.

(AP Photo/Sergei Chuzavkov)
(AP Photo/Sergei Chuzavkov)

Separatisterne opruster i det østlige Ukraine, og det tyder på, at krigen igen vil blusse op i området, hvor flere raketangreb i den seneste uge har kostet adskillige civile menneskeliv i Donetsk og havnebyen Marjupol.

Udsigterne til en diplomatisk løsning er lange, vurderer senioranalytiker Karsten Jakob Møller, Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS.

- Det er en meget, meget farlig og ubehagelig situation, der er under udvikling i øjeblikket. Det kan meget nemt være en krig, der går i udbrud, hvis ingen får lagt en dæmper på det.

- Der er ikke meget, som tyder på, at diplomatisk spor fører nogle veje i øjeblikket - det står i stampe. Det er et underligt diplomatisk våbenspil, hvor parterne virker langt fra et kompromis, siger Karsten Jakob Møller.

Letland, som har formandskabet i EU i dette halvår, siger, at det vil forsøge at få et møde i stand mellem udenrigsministrene i den kommende uge. De skal drøfte, hvad man skal stille op med de aggressive prorussiske oprøre.

Kampen om Donetsk ligner på flere områder slaget om Stalingrad. En hård hensynsløs kamp om en by i ruiner.

Kommer det til reel krig i området, står separatisterne umiddelbart stærkest. De er i den seneste periode tilført både materiel, lige som de sandsynligvis også er tilført personel.

- Separatisterne mener, at de er stærke nok til at kunne indlede en offensiv, og det tyder udtalelser fra dem også på. Samtidig er den ukrainske regering under pres, fordi den ikke har økonomi til at føre krigen.

- Præsidenten er klar over, at han ikke kan vinde den her kamp militært, men andre politiske grupperinger i Ukraine ønsker, at man kæmper videre, siger Karsten Jakob Møller.

Rusland står med en af nøglerne til en mere rolig situation i området. De vil kunne beordre separatisterne til at holde igen, men det er der ingen vilje til i øjeblikket, påpeger Karsten Jakob Møller.

- Det internationale samfund lægger et pres på Putin via sanktioner. Men han er også under pres fra andre kræfter, der mener, at der bliver gjort for lidt for separatisterne i Donetsk.

- Det pres kommer blandt andet internt fra militæret og sikkerhedsapparatet, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer