Annonce:
Annonce:

Forsker: Diplomatisk brud med Qatar er en magtdemonstration

At få Qatar til at indgå i alliance mod Iran er målet, når lande bryder diplomatiske forhold, mener forsker

Annonce:
Følg Politik

At fem lande har valgt at droppe sine diplomatiske forbindelser til golfstaten Qatar er en magtdemonstration med Saudi-Arabien i front.

Qatar skal tvinges til at rette ind efter den saudiarabiske politik og indgå i alliancen mod Iran, mener Lars Erslev Andersen, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Diis.

- Fra Saudi-Arabiens side handler det her om at isolere Qatar, fordi de dels er af den opfattelse, at Qatar støtter Det Muslimske Broderskab og dels ikke er en loyal partner i alliancen mod Iran, siger han.

Det er landene Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater, Egypten, Bahrain og Yemen, som har valgt at afbryde de diplomatiske forbindelser til Qatar.

Saudi-Arabien ser det som nødvendigt at stoppe alle diplomatiske og konsulære forbindelser, for at sikre sig mod "terrorisme og ekstremisme".

Der har i en række år været en rivalisering mellem Saudi-Arabien og Qatar. Den bunder i to forskellige syn på, hvordan politikken skal føres i Mellemøsten, mener seniorforskeren.

En samlet politisk front med Saudi-Arabien i front skal tvinge Qatar til at rette ind efter den saudiarabiske politik og nedtone statens alliancer, mener Lars Erslev Andersen.

- I forbindelse med topmødet mellem golfstaterne, som Donald Trump netop har besøgt, der handlede det om at skabe en politisk front mod Iran.

- Og nu beskylder Saud-Arabien Qatar for at støtte Irans allierede, som er den palæstinensiske gruppe Hamas, Hizbollah og Det Muslimske Broderskab, siger han.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Når chefer falder opad
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: