Forsker: Fusionsplaner mellem KL og regionerne er døde

KL er åbenlyst ude at trit med store dele af medlemmerne, når de taber en afstemning om fusionsundersøgelse

- Det er en kæmpe overraskelse, at forslaget om at undersøge en fusion mellem kommunerne og Danske Regioner er stemt ned.

- KL er helt åbenlyst ude at trit med store dele af medlemmerne, siger Roger Buch, kommunalforsker og forskningschef ved Danmark Medie- og Journalisthøjskole.

Et snævert flertal på det kommunale topmøde har fredag besluttet at udskyde beslutningen om at undersøge en fusion mellem KL og Dansk Regioner til efter folketingsvalget.

Politik KL udskyder fusionsplaner med regioner til efter valget

Flertallet går dermed imod bestyrelsen i kommuneforeningen KL, der havde opfordret til at igangsætte undersøgelsen allerede nu.

Ifølge Roger Buch er det yderst sjældent, at KL bliver underkendt.

Normalt stiller KL ikke forslag, før alt er talt grundigt igennem, og der er arbejdet på de indre linjer, så man er sikker på et ja til sit forslag.

- Det er en også en stor overraskelse, fordi selv for dem, der var modstandere af en fusion, var der tale om en uforpligtende undersøgelse. Modstanderne har nok ment, at et ja ville være en glidebane på vej mod en fusion, siger han.

Tanken om en fusion er nu helt død, og den bliver ikke genoplivet igen, fastslår Roger Buch.

- Det er et spørgsmål, om det nogensinde bliver relevant igen. Det ligger i kortene, at en ny regering efter valget vil tage fat i diskussionen om regionernes fremtid. Skal de nedlægges eller ej?

- Både kommuner og regioner vil blive hørt i den diskussion, selv om de nu ikke taler med én stemme, siger han.

Fusionsplanerne mellem de to store administrative enheder blev præsenteret i november sidste år af KL's formand, Martin Damm (V), og formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S).

En godkendelse fra det kommunale bagland var første formelle skridt.

0 kommentarer
Vis kommentarer