Forskere: Obama har ikke mange muligheder i Syrien

Den norske mellemøst-forsker Kai Kverme siger, at amerikanerne har ikke bidraget med noget som helst i Syrien

Præsident Barack Obama har ikke mange muligheder for at få nedkæmpet Islamisk Stat (IS) i Syrien, siger den norske mellemøst-forsker Kai Kverme.

- Alt, hvad USA har gjort i Syrien, er en katastrofe. Amerikanerne har ikke bidraget med noget som helst - andet end at løbe fra deres løfter, siger Kverme.

Han henviser til, at Obama på FN-topmødet for et år siden lovede at knuse Islamisk Stat, og at han opfordrede en række lande til at deltage i en amerikansk-ledet koalition.

- Men siden har islamisterne erobret store områder i Syrien og Irak og vundet fodfæste i lande som Libyen, Yemen og andre steder i Mellemøsten samt udviklet alliancer med blandt andre Boko Haram i Nigeria, fremhæver Kverme og tilføjer:

- Hvis man skal have bugt med IS, så må det være forankret i brede lag af den syriske befolkning. Men for store dele af befolkningen er kampen mod IS og kampen mod Assad den samme sag.

Det samme mener den norske professor og mellemøsten-ekspert Ziad Majed.

- Det er kun oppositionsstyrkerne, som har haft kraft til at nedkæmpe IS. Men de vil ikke gøre det, så længe Assad sidder på magten, siger han til fagbladet Bistandsaktuelt tirsdag.

- Det, som er problemet, er, at Rusland vil opretholde status quo i Syrien, mens USA fuldstændigt mangler en strategi, siger han.

Cecilie Hellestveit, en anden norsk mellemøstforsker, siger, at russerne formentligt har planer om at opgive deres støtte til Assad på et senere tidspunkt.

- Det er ikke vanskeligt at se, at Syrien kan blive et forhandlingskort for russerne. Meget af dette handlet ikke om Syrien, men om Ukraine. Krim er vigtigere for Rusland end Syria, påpeger han.

Ifølge en amerikansk embedsmand er Obama og Putin blevet enige om en militær dialog for at undgå konflikter i eventuelle operationer i Syrien, og de har også drøftet at udveksle efterretninger.