Annonce:
Annonce:

Forslag: Politiker-pension til alle

Folketingsmedlemmerne er trætte af kritikken over deres mange privilegier, så nu vil politikerne indføre dem for alle danskere. Den enorme udgift skal dækkes ved, at flere helligdage sløjfes

Søren Gade og Mette Frederiksen vil politikerleden til livs, men det har en pris. Foto: Jens Dresling
Søren Gade og Mette Frederiksen vil politikerleden til livs, men det har en pris. Foto: Jens Dresling
Annonce:
Følg Politik

Hvad vil du helst - have privilegier som en folketingspolitiker eller holde fri i påskens helligdage?

Det spørgsmål skal du snart forholde dig til i stemmeboksen, lyder det fra Folketingets formand, Søren Gade (V).

- Vi kan forstå på især Ekstra Bladets dækning, at Borgens frynsegoder falder mange for brystet. Vi er trætte af den negative dækning, men da vi ikke jo ikke selv ønsker at miste de mange privilegier, vil vi i stedet udbrede dem, så vi alle kommer i samme båd, siger Venstre-manden, der sammen med statsminister Mette Frederiksen (S) er initiativtager til det banebrydende forslag, som har opbakning i hele salen.

Helt tilbage i 2016 nåede den såkaldte Vederlagskommission frem til, at politikernes vilkår var for gunstige, men rapporten blev arkiveret lodret på Christiansborg, hvilket vakte stor kritik. En kritik, som Mette Frederiksen regner med forstummer nu.

Annonce:

- I kan jo ikke lave forsider på det her, hvis reglerne er ens for alle, siger statsministeren triumferende.

Astronomisk beløb
Prisen for at slippe for de kritiske forsider bliver dog astronomisk, men politikerne mener, at man allerede har fundet måden at finansiere den slags udgifter på - nemlig ved sløjfe helligdage. En kommende folkeafstemning skal afgøre, hvilke helligdage danskerne er villige til at ombytte til politiker-privilegier.

- Vores ekstremt favorable barselsvilkår kan f.eks. udbredes til alle, hvis vi sløjfer anden pinsedag, mens vores pensionsvilkår kommer til at koste både skærtorsdag og langfredag - og måske endda også Kristi himmelfart for at være helt ærlig, siger Søren Gade.

Politikere, der bor langt væk fra deres arbejdsplads, får stillet en gratis bolig til rådighed, men den bliver næppe stemt igennem. 

Annonce:

- Selv om det er dejligt med en gratis ekstra bolig, så bor de fleste danskere tæt på deres job. Udbredelsen af denne ordning ville koste alle juledagene og nytårsaften, så den del af privilegie-pakken forventer vi ikke bliver vedtaget, siger Frederiksen og Gade, der møder heftig kritik fra flere sider.

På 1. klasse
Tivoli og Zoo på Frederiksberg kræver enorme statstilskud, hvis alle danskere - ligesom politikerne - fremover skal kunne komme gratis ind. DSB fastslår, at det er umuligt at ombygge togene til gratis 1. klasses-pladser, hvis alle skal fremover skal fragtes på politiker-vilkår, og Praktiserende Lægers Organisation er i chok.

- Hvis alle danskere fremover bare kan blive væk fra jobbet i længere tid uden forklaring eller sygdom, så vil vores medlemmer miste mange penge. At udskrive lægeerklæringer skæpper normalt godt i kassen, siger PLO-formand Kristian Samstag.

Det vil også blive rigtig, rigtig dyrt at udbrede eftervederlag til alle - altså at man får penge, længe efter man er stoppet i jobbet.

Annonce:

- På et tidspunkt løber vi måske tør for helligdage til at modregne med. Vi har jo rigtig mange privilegier, erkender Søren Gade modvilligt, der nu har bedt Finansministeriet finde lommeregneren frem.

De skal regne på de mange privilegier og parre dem op med helligdage, der så skal sløjfes for at øge produktiviteten. Det hele skal udmønte sig i en konkret liste til en folkeafstemning, der skal gennemføres inden 1. april 2024.

Vil du have politiker-privilegier

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Overskrifterne politikerne hader

Ekstra Bladet flere gange sat fokus på fryns og fratrædelser på Christiansborg. Det er historier som disse, politikerne håber at undgå fremover, hvis alle danskere får samme rettigheder som folketingsmedlemmerne.

 

Det fede liv på Borgen: Se deres vilde fryns

Vraget af vælgerne: Se deres fede fratrædelse

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
De har fået nok af Løkke
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: