Forsvarsministeriet bekræfter: F-35 skal vedligeholdes af IC4-producent

Peter Christensen skriver i et svar til Forsvarsudvalget, at F-35-fly skal vedligeholdes af Finmeccanica

Her kan du se Lockheed Martins reklamevideo for F-35

Hvis Danmark vælger at købe F-35, skal flyene vedligeholdes i Italien af virksomheden Finmeccanica.

Det bekræfter forsvarsminister Peter Christensen i et skriftligt svar til Folketingets Forsvarsudvalg.

'Virksomheden Finmeccanica vil forventeligt deltage i vedligeholdelsen af flyet i Italien,' står der i svaret.

Den italienske virksomhed er herhjemme bedst kendt for den knap så succesfulde produktion af de danske IC4-toge, der har kostet DSB milliarder og togpendlere lange ventetider.

Den italienske industri-koncern Finmeccanica stod bag IC4-skandalen. Hvis Danmark vælger at købe F-35 Joint Strike Fighter vil koncernen stå bag vedligeholdelsen - og muligvis produktionen - af flyene. (Foto: Polfoto og Lockheed Martin) Samfund F-35: Dansk favoritfly vedligeholdes af IC4-fabrikant

Ekstra Bladet har tidligere beskrevet den store sandsynlighed for, at et dansk indkøb af F-35 Joint Strike Fighter ville føre til et nyt samarbejde med den italienske koncern, som i øvrigt er på flere større danske pensionsselskabers sorte liste på grund af korruptionsanklager og involvering i produktion af atomvåben.

Ekstra Bladets artikler om sandsynligheden for et nyt industrielt eventyr med Finmeccanica blev bragt, inden regeringens indstilling om køb af 37 F-35-fly til Flyvevåbnet blev offentliggjort. Det skete på et pressemøde torsdag den 12. maj, og efterfølgende er der fra ministeriets side en noget større åbenhed i forhold til spørgsmål om fly-indkøbet, hvorfor det ventede samarbejde nu officielt kan bekræftes.

Udsigten til at Finmeccanica skal vedligeholde danske fly, hvis indstillingen om at købe F-35 bliver stemt igennem, vækker ikke ligefrem begejstring over alt på Christiansborg.

- Det er jo fuldstændigt forrykt, at man er klar til at bruge endnu flere penge end på IC4 på at købe nogle kampfly, som stadig ikke kan flyve ordentligt. Og oven i hatten så satser man på, at vedligeholdelsen af de her fejlbefængte fly skal laves af det samme firma, som stod for IC4, har Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm tidligere sagt til Ekstra Bladet.

Hvis Danmark vælger at købe F-35 Joint Strike Fighter, vil flyene blive vedligeholdt i Italien af Finmeccanica-koncernen, som er på flere danske pensionskassers sorte liste. (Foto: AP) Samfund Italiensk F-35-producent er blacklistet af pensionskasser

Adskillige IC4-togsæt holder fortsat stille. (Foto: Ernst van Norde)
Adskillige IC4-togsæt holder fortsat stille. (Foto: Ernst van Norde)

I forsvarsministerens skriftlige svar, der er dateret i går den 23. maj, henvises i øvrigt til, at vedligeholdelsen af F-35-flyenes motorer formentligt kommer til at foregå i Tyrkiet.

'På nuværende tidspunkt er der blandt andet indgået aftaler om vedligeholdelse af fly i Italien, mens der i Tyrkiet er etableret en facilitet til motorvedligeholdelse,' skriver ministeren i forbindelse med en beskrivelse af et internationalt system, hvor vedligeholdelse af F-35-fly fra flere lande sker på store fabrikker bygget til formålet. Over tid kan andre lande også byde ind med vedligeholdelses-faciliteter, som så konkurrerer med hinanden om at levere den bedst mulige vedligeholdelse til den mindst mulige pris.

Norge planlægger i samarbejde med Holland at tilbyde vedligehold af motorer.

Flyproducenten Boeing mener, at deres kampfly Super Hornet er fravalgt af den danske regering på et forkert grundlag. (Foto: AP) Dansk politik Flygigant raser: Løkkes valg af kampfly er fyldt med fejl

Italienske Finmeccanica vandt i 2000 gennem datterselskabet AnsaldoBreda en milliardkontrakt fra DSB og skulle i årene frem til 2006 producere omkring 80 IC4-togsæt. Det sidste blev først leveret i 2013, men togene er fortsat så ramt af problemer, at langt fra alle er i drift.

Sidste år frasolgte Finmeccanica AnsaldoBreda. I dag hedder selskabet Hitachi Rail.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.