Annonce:
Annonce:

Frafalden alternativist starter parti uden ideologi

Tidligere medlem af Alternativet lancerer Lykkepartiet. Målet er markante ændringer af demokratiet

René Gade (th.) vil forsøge at gøre Uffe Elbæk (tv.) kunsten efter og starte et parti, der skal ændre den måde, demokratiet virker på i Danmark. (Arkivfoto) Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix
René Gade (th.) vil forsøge at gøre Uffe Elbæk (tv.) kunsten efter og starte et parti, der skal ændre den måde, demokratiet virker på i Danmark. (Arkivfoto) Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

Det tidligere folketingsmedlem for Alternativet René Gade lancerer fredag formiddag et nyt parti kaldet Lykkepartiet.

Partiet har ifølge det udsendte materiale ingen ideologi, og kandidaterne må inden for brede rammer mene, hvad de har lyst til.

Partiet har parolen: 'Trygge når vi går i seng og frie når vi vågner'.

Og så vil partiet arbejde for en grundlæggende ændring af demokratiet ved blandt andet at diktere, at statsministre og ministre ikke må sidde i Folketinget og ikke må udskrive folketingsvalg.

- Vores holdninger er ikke bedre end andres. Vi er forskellige og parate til at blive klogere på hinandens viden og egne blinde vinkler.

- Med den simple, men svære erkendelse vil vi begynde at genskabe tilliden til politikerne og det politiske system. Derfor søger vi indflydelse demokratisk, skriver partiet i en uddelt folder.

Annonce:

Initiativtager til partiet er René Gade. Han var fra 2015 til 2019 medlem af Folketinget for Alternativet for Vestjyllands Storkreds.

Han stillede ikke op for partiet ved valget i juni 2019 og meldte sig i juli samme år ud af partiet.

Nu starter han altså Lykkepartiet, der på linje med Alternativet har som formål at ændre den måde, der bliver ført politik på i Danmark.

Det indebærer blandt andet, at partiet ikke vil være organiseret på samme måde, som andre partier.

- Vi er ikke styret af nogen ideologi. Når vi ser på opgaverne, går vi nysgerrigt til dem med inddragelse og kritiske spørgsmål og uden foruddefinerede svar.

- Vi har ingen vælgerorganisation. Vi har intet partiprogram. Vi har kun vores folkevalgte politikere som medlemmer. De arbejder for hele befolkningen ved at stille op hos Lykkepartiet, skriver partiet.

Annonce:

Politikere i partiet skal ifølge det fremsendte materiale 'ærligt' sige, hvad de mener. Dog med respekt for andres holdninger og 'uden mudderkast eller skjulte dagsordener'. De vil også stemme, som de lyster i Folketinget.

Partiets idéer indeholder - ud over at statsministre og ministre ikke må være medlemmer af Folketinget - blandt andet, at politiske udspil skal være 'retvisende kommunikeret', og at ministre skal kunne afsættes, hvis en tredjedel af Folketinget stemmer for.

Partiet vil også ophæve folketingsmedlemmers immunitet, forpligtige folketingsmedlemmer til praktikforløb, tvinge medier til at angive politiske kilder til artikler og mindske partistøtten.

Et andet punkt er, at folketingsmedlemmer skal tvinges til at deltage i en af to årlige udviklingsdage.

- hvor formålet er at fremme samarbejdet for eksempel gennem idræt, leg, ledelses- og kommunikationsøvelser - på tværs af partierne.

BLÅ BOG: René Gade vil igen forsøge at ændre dansk politik

Tidligere folketingsmedlem for Alternativet René Gade præsenterer fredag et nyt parti.

Lykkepartiet, som det kaldes, har ligesom Alternativet til formål at ændre den måde, der bliver ført politik på i Danmark.

Eksempelvis vil Lykkepartiet have et opgør med statsministerposten, som vi kender den.

Her kan du læse mere om den 38-årige iværksætter og partistifter, René Gade:

* Navn: René Gade.

* Født: 31. januar 1982 i Silkeborg.

* Uddannelse:

- Bachelor i dansk og medievidenskab fra Aarhus Universitet i 2005.

- Kandidatstuderende på film- og medievidenskab ved Københavns Universitet (KU) fra 2005-2007.

* Beskæftigelse: Har arbejdet med kommunikation og som iværksætter, blandt andet med eget firma.

* Politisk karriere:

- Folketingsmedlem for Alternativ i Vestjyllands Storkreds fra 2015-2019.

- Her var han bandt andet kommunalordfører, freds- og forsvarsordfører og erhvervsordfører.

- Gruppeformand for Alternativets folketingsgruppe fra 2017-2018.

- Stopper i Folketinget efter valget i 2019, da han havde besluttet sig for ikke at genopstille.

- Melder sig ud af Alternativet i juli 2019 for at arbejde som iværksætter.

- I januar meddeler han, at der er et nyt parti på vej - Lykkepartiet. Det er det, der præsenteres fredag.

* Privat: Gift med Sofie Gade Billeskov. Parret har sammen to børn.

Kilder: Folketinget.dk og Ritzau.

FAKTA: Lykkepartiets program for folketingsmedlemmer

Lykkepartiet, der er stiftet af tidligere folketingsmedlem René Gade, vil stille en lang række krav til medlemmer af Folketinget og partier.

Det fremgår af partiets demokratiske program. Læs de foreslåede krav her:

* Folketingsmedlemmernes immunitet skal ophæves.

* Folketingsmedlemmernes geografiske spredning skal fremmes ved brug af teknologi. Det skal være muligt at udføre flest mulige arbejdsopgaver uden fysisk fremmøde.

* Et folketingsmedlem må deltage i maksimalt to internationale udvalgsrejser årligt, medmindre det sker for egen regning. Ministre og partiledere er undtaget.

* Ethvert folketingsmedlem skal deltage i tre ugers praktik hvert år indenfor et, for det enkelte folketingsmedlem, relevant politisk fagområde.

* Folketingsmedlemmer og ministre skal deltage i én af årligt to mulige udviklingsdage, hvor formålet er at fremme samarbejdet for eksempel gennem idræt, leg, ledelses- og kommunikationsøvelser - på tværs af partierne.

* Enhver artikel, der offentliggøres i et medie på baggrund af en henvendelse fra et parti eller en politiker, skal indeholde mediedeklaration, hvoraf kilden fremgår.

* Der skal opbygges en fælles vidensbase og ekspertoversigt for alle fagområder, så det ikke er netværk, partistørrelse og erfaring, der afgør om den enkelte folkevalgte får adgang til relevante oplysninger og information.

* Lobbyregisteret skal genindføres.

* Offentlighedsloven skal tilpasses, så den ikke kan udnyttes til mørklægning af sager eller dokumenter.

* Der skal være øget åbenhed og gennemsigtighed vedrørende bidrag til politiske partier, kandidater og vælgerforeninger.

Alle kontante bidrag over 2400 kroner årligt samt andre ydelser og gaver af tilsvarende værdi skal være offentligt tilgængelige med angivelse af giver, modtager og bidragets værdi.

Ved bidrag fra organisationer og virksomheder gælder dette uanset beløbsstørrelse.

* Der skal sikres transparens omkring organisationer og virksomheder, der indtræder i offentlige råd og kommissioner, så offentligheden til enhver tid kan se, hvilke interesser organisationens økonomiske grundlag hviler på.

* Folketingsgruppestøtten føres tilbage på 2016-niveau, således at politikerne i højere grad må samarbejde og søge viden udenfor det partipolitiske og hos Folketingets ikke-partiske medarbejdere.

Det sparede beløb investeres i en kontinuerlig styrkelse af netop Folketingets ekspert- og udvalgskompetencer.

Kilder: Lykkepartiet

FAKTA: Lykkepartiets program for regeringer

Lykkepartiet, der fredag bliver lanceret af den tidligere alternativist René Gade, har et program på 20 punkter, som partiet har lagt frem.

Otte af punkterne omhandler, hvordan en regering skal kunne dannes og regler for, hvem der må være statsminister og ministre.

Læs de otte punkter her:

* Statsministeren skal findes uden for partierne og det politiske system. Partierne bag regeringsgrundlaget udpeger en erfaren leder som kandidat til statsministerposten. Ved accept af udpegelsen skal lederen sikre den bedst mulige og mindst partipolitiserede implementering af regeringsgrundlaget - til glæde for hele Danmark.

* Hvis et folketingsmedlem udpeges til minister, skal vedkommende udtræde permanent af Folketinget i indeværende valgperiode og erstattes af en stedfortræder. Erstattes ministeren efterfølgende af en ny minister, kan den afgående minister ikke vende tilbage til Folketinget.

* For hvert ministerembede fremlægger statsministeren tre ministerkandidater, som er indstillet af de regeringsbærende partier. Ministeren vælges blandt de tre kandidater ved afstemning i Folketinget. For at opnå valg som minister kræves almindeligt flertal. Opnår ingen af kandidaterne flertal ved første afstemning, foretages en ny afstemning blandt de to kandidater med flest stemmer.

* Statsministerens mulighed for at udskrive folketingsvalg, efter hvordan meningsmålingerne står, skal afskaffes. Folketingsvalg skal ske hvert fjerde år på en fastlagt dato.

* Vederlagskommissionens anbefalinger skal træde i kraft i tilpasset og opdateret form som lovet af tidligere regeringer, så politikerne ikke de facto bestemmer deres egne løn- og pensionsvilkår.

* Lovforslag og politiske udspil fra regeringen skal være retvisende kommunikeret, så de ikke fremtræder bedre, end de er. Frem for alt skal der være åbenhed om slagsider og kendte mangler.

* Afsløres en minister i bevidst at lyve eller modarbejde folkestyret – indiskutabelt og med fuldt overlæg – skal ministeren gå af, efter at et parti har fremsat en mistillidserklæring. Dette effektueres ved afstemning i folketingssalen, hvor mindst 33 procent af medlemmerne skal stemme for.

* Hastelovgivning skal begrænses, så lovgivningsprocessen kun kan fremskyndes i tilfælde, hvor det er absolut nødvendigt af hensyn til nationens sikkerhed. Al hastelovgivning skal vedtages med kvalificeret flertal - to tredjedele - og skal indeholde en solnedgangsklausul på maksimalt et år.

Kilde: Lykkepartiet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er farligt at leve, du kan dø af det
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: