Frank Jensen: Det bryder jeg mig ikke om

Tidligere overborgmester Frank Jensen taler ud i Berlingske

Derfor trak Frank Jensen sig som Københavns overborgmester og Socialedemokratiets næstformand
Følg Politik

Siden Frank Jensen annoncerede sin afgang på et overordentligt velbesøgt pressemøde i mandags, har det været mere stille om den nu tidligere overborgmester i København.

Men i dag åbner Frank Jensen atter op for posen i et langt interview i Berlingske.

I store træk giver han udtryk for en frygt for, at hele #metoo-bølgen kører af sporet, og at der er en store risiko for, at en række mænd - ikke mindst ham selv - bliver sat i en situation, hvor forargelsen over gamle, påståede sager bliver stå stor, at den fratager retssikkerheden fra de anklagede.

Tre politikere er gået

Foreløbig tre politikere har måttet tage konsekvensen af påståede krænkelsessager:

* Morten Østergaard: 7. oktober træder Morten Østergaard tilbage som leder for De Radikale.

Det sker, efter at det kommer frem, at Morten Østergaard havde krænket partifællen Lotte Rod for snart ti år siden.

Siden følger yderligere en række sager om seksuelle krænkelser fra Østergaard, som i øjeblikket er sygemeldt.

* Frank Jensen: 19. oktober trækker Frank Jensen (S) sig som overborgmester i København og næstformand i Socialdemokratiet.

Det sker, efter at der er kommet en række sager frem om hans seksuelle krænkelser af kvinder gennem årtier.

* Orla Østerby: 21. oktober fratager De Konservative folketingsmedlem Orla Østerby hans ordførerskaber efter grænseoverskridende adfærd.

 

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
 

- Over to uger har jeg nu oplevet en meget ensidig fokusering på, at den, der har krænket, skal stå til regnskab for noget, der ligger ti eller 12 år tilbage i tiden. Man skal igennem forløb en gang til, selv om der dengang ikke var nogen sag. Journalisterne samler til bunke, og når man har været i politik i 32 år, så samler man en række sager sammen med et par nye eksempler, og så bliver den enkelte sag ikke set i lyset af den sags alvor, men det bliver antallet af sager, der bliver bevisførelsen for, at man er en krænker. Det bryder jeg mig ikke om, lyder det blandt andet fra Frank Jensen til Berlingske.

OVERBLIK: Sager mod Frank Jensen går tilbage til 90'erne

Overborgmester Frank Jensen (S) fik søndag opbakning blandt 22 ud af 32 partifæller ved et krisemøde, hvor sagen om krænkelser af kvinder var på bordet.

Her er et overblik over de 12 sager, som har været fremme i medierne.

* 2004: Frank Jensen, som på daværende tidspunkt var politisk ordfører i Socialdemokratiet, måtte efter en julefrokost undskylde over for en studentermedhjælper for nogle grænseoverskridende tilnærmelser.

Til Se & Hør sagde han:

- Jeg tror, at man kan sige, at jeg lod munden løbe og gav hende nogle komplimenter, som hun så bare ikke opfattede i den ånd, de var fremsagt. Det er jeg selvfølgelig ked af.

* 2011: Ved en julefrokost på Københavns Rådhus følte flere kvinder sig krænket af overborgmesteren. Frank Jensen skulle ifølge Ekstra Bladet have slikket to kvinder på øre og hals og forsøgt at kysse andre.

Frank Jensen sagde til Information, at det måtte være hans dans, der havde provokeret nogle af de tilstedeværende:

- Jeg er et åbent og positivt menneske, og jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at min glade dans på dansegulvet udviklede sig på en måde, hvor nogle har følt sig provokeret.

* 2012: Efter et seminar samledes en gruppe socialdemokrater på et værtshus i Nyhavn i København. Den dengang 23-årige organisationssekretær Maria Gudme endte ved siden af Frank Jensen, som lagde sin hånd på hendes lår og førte den under hendes kjole.

Hun forlod bordet og gik op i baren med en kollega, som havde opdaget episoden.

Maria Gudme fortalte om sagen til Jyllands-Posten fredag, otte år efter hændelsen.

* 2017: En flok politikere mødtes til en øl efter et møde på Rådhuset i København, og her nussede Frank Jensen benet på kvinde, der i flere år har siddet i bystyret for et andet parti end Socialdemokratiet. Hun har fortalt sin historie til Jyllands-Posten, men har valgt at være anonym.

Da hun rejste sig og gik på toilettet, fulgte Frank Jensen efter og ville med, hvilket han dog ikke kom. Den del af historien har Jyllands-Posten ikke kunne få bekræftet, da kun kvinden og Frank Jensen var til stede.

* Der er yderligere otte sager om krænkende adfærd, der involverer Frank Jensen. Det kunne Jyllands-Posten fortælle søndag eftermiddag. De nye anklager strækker sig helt fra slutningen af 1990'erne og frem til 2019.

Syv kvinder har besluttet at kontakte den advokat, der er sat til at undersøge sexisme i Socialdemokratiet.

Flere ønsker at være anonyme. De har dog nu overbragt dem til partiledelsen i København.

Kilder: Politiken, Jyllands-Posten, Ritzau.

Mere fra Ekstra Bladet+

Vi kan ikke have en rigspolitichef, der lyver

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind