Frankrig truer med at blokere TTIP-aftale

Præsident Hollande vil ikke acceptere TTIP-aftalen, som den ser ud i sin nuværende form

Frankrig truer med at blokere den omstridte TTIP-handelsaftale mellem USA og EU-landene, som derfor hænger i en tynd tråd.

Ifølge myndighederne i Paris vil forhandlingerne 'sandsynligvis stoppe' på grund af væsentlige uoverensstemmelser mellem de to handelsparter. Det skriver independent.

Frankrigs præsident, Francois Hollande, er klar til at afvise TTIP-aftalen i sin nuværende form, fordi Frankrig er imod ureguleret frihandel og på grund af de regler, aftalen påtvinger Frankrig og resten af Europa i forhold til landbrug, kultur og ubeskyttet frihandel.

- Vi vil aldrig acceptere at sætte spørgsmålstegn ved væsentlige principper for vores landbrug, vores kultur og adgangen til offentlige markeder. På det dette stadie siger Frankrig nej, fastslog Hollande på et politisk møde i Paris tirsdag.

Udtalelserne kommer, efter Greenpeace i mandags lækkede 248 dokumenter fra de ellers lukkede forhandlinger om TTIP-aftalen.

Se også: Fransk handelsminister forudser fuldt stop i TTIP-forhandlinger mellem EU og USA

TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) er et forsøg på at få handlen mellem USA og EU til at glide nemmere. En vigtig del af den målsætning er en harmonisering af reglerne på de to store markeder inden for næsten alle brancher.

Tilhængere af aftalen mener, at aftalen er en stor hjælp til erhvervslivet, mens kritikere mener, at TTIP kan underminere miljø- og forbrugerbeskyttelsen i EU.

Den franske handelsminister, Matthias Fekl, har tidligere sagt, at forhandlingerne sandsynligvis vil bryde sammen, fordi USA stiller for høje krav uden at give noget den anden vej. Derfor er det en dårlig aftale for Frankrig og resten af Europa.

TTIP-aftalen skal godkendes af alle 28 EU-lande, før den kan træde i kraft, og vhios Frankrig går ud af forhanldingerne, sætter det altså en stopper for aftalen.

Demonstration mod den transatlantiske frihandelsaftale mellem EU og USA, også kaldet TTIP. (Foto: Foto: Markus Schreiber/AP) Politik Greenpeace angriber EU: Lækker fortrolige dokumenter

61 kommentarer
Vis kommentarer