Frankrig trygler Grækenland: Kom tilbage

ECB vil stoppe kapitaltilførsler til græske banker, og de tvinges til at holde lukket, siger kilde til BBC

Følg Politik

- Kom tilbage til forhandlingsbordet, lyder det indtrængende fra den franske premierminister, Manuel Valls, efter forhandlingerne med Grækenland om en løsning på gældskrisen er brudt sammen.

Valls siger søndag, at der er en "reel risiko" for, at Grækenland må forlade eurosamarbejdet, hvis grækerne ved en folkeafstemning den 5. juli stemmer nej til betingelserne for EU's redningspakke.

Han advarer samtidig Den Europæiske Centralbank (ECB) mod at afbryde den "livline", som græske banker har til ECB. Banken i Frankfurt har i en række dage måttet tilføre de græske banker milliarder i ekstra likviditet for at forhindre, at bankerne kollapser.

Hundredtusinder af grækere har de seneste dage stået i kø foran pengeautomaterne for at trække euro ud af frygt for, at Grækenland er i gang med en hurtig exit fra euroen.

- ECB er uafhængig, men jeg tror ikke, de kan afbryde livlinen (til grækerne red.). Det er grækerne, der lider, siger Valls ifølge nyhedsbureauet AFP.

Men en kilde, som BBC betegner som velplaceret, siger, at ECB's styrelse senere søndag lukker for pengestrømmen til Grækenland.

- Vi tror ikke, at den græske regering har andre valg end at meddele, at bankerne holder lukket, siger kilden.

Natten til søndag tilsluttede et flertal i det græske parlament sig premierminister Alexis Tsipras ønske om en folkeafstemning om de betingelser, som eurogruppen stiller for fortsat at stille med milliardbeløb for at understøtte den græske økonomi.

Den venstreorienterede Tsipras modsætter sig de fortsatte krav om store offentlige besparelser, blandt andet at nedsætte pensioner og at reformere pensionssystemet.

Derfor valgte eurolandenes finansministre lørdag at stoppe den europæiske hjælp til den græske økonomi.

Dermed vil Grækenland være ude af stand til honorere sine låneforpligtelser til Den Internationale Valutafond (IMF) og andre, og dermed har landet sat kursen mod en statsbankerot.

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+