Fransk præsident vil ikke stå mutters alene om EU-forsvar

Efter brexit vil Frankrig være den stærkeste militærmagt i unionen. Men andre må også bære, siger præsident

Følg Politik

Sikkerhed står på toppen af dagsordenen ved et EU-topmøde fredag i Slovakiet, og Frankrig føler, at landet står alt for alene om at forsvare Europa.

- Frankrig løfter den største byrde i forsvaret af Europa. Men vi kan ikke stå alene. Vi vil ikke stå alene, siger François Hollande på vej ind til mødet.

De uformelle drøftelser i den slovakiske hovedstad er de første mellem EU's stats- og regeringsledere uden Storbritannien, som i juni stemte for at forlade EU, men som fortsat er fuldgyldigt medlem.

Frankrig står sammen med Tyskland i spidsen for en vision om et stærkere fælles EU-forsvar.

Onsdag var det et centralt budskab, da EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, holdt sin årlige State of the Union-tale i EU-Parlamentet.

EU bør have sit eget militære hovedkvarter, og landene skal arbejde hen imod en fælles europæisk militærstyrke, sagde Juncker.

Hollande, som efter briternes farvel kommer til at stå i spidsen for Europas største militærstyrke, slår også på, at USA's rolle i Europa er usikker.

- Alle skal vide, at hvis USA vælger at trække sig tilbage, så skal Europa være klar til at forsvare sig selv, siger Hollande.

Dermed henviser han formentlig til udtalelser fra den amerikanske præsidentkandidat Donald Trump. Han har sagt, at USA i en krise nok vil tænke mere på sig selv end på Nato - og dermed Europa. USA er suverænt den stærkeste magt i Nato.

Forslaget om en EU-hær er kommet på banen, efter at briterne har stemt for at forlade EU. Storbritannien har hele tiden været modstander af et sådant projekt.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde