Fraråder sommerferie til populære destinationer frem til 31. august

Kun turistrejser til Norge, Island og Tyskland kommer på listen over lande, som Udenrigsministeret ikke længere fraråder rejser til

Få et overblik over pressemødet her. Video/redigering: DR/Emma Svendsen

Regeringen forlænger størstedelen af rejsevejledningen og fraråder indtil tidligt 31. august ikke-nødvendige rejser til andre lande end Tyskland, Norge og Island.

- Vi fraråder ikke længere ferierejser til Norge, Island og Tyskland fra 15. juni, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og fortsætter:

- I resten af verden frarådes rejser fortsat til 31. august. Man kan risikere at ramme ind i lokale restriktioner og strander. Af de 7500 danskere i databasen er der stadig omkring 700, der har brug for hjælp til at komme hjem.

Dermed kan danskerne vinke farvel til charterferierne til de ellers populære feriemål som Spanien, Italien, Grækenland og Frankrig.

Det oplysteudenrigsminister Jeppe Kofod (S) på et pressemøde fredag.

FAKTA: Her kan du rejse hen fra 15. juni

Nu kan man rejse til Tyskland, Island og Norge igen. Danskere kan igen rejse ud - men kun til enkelte lande, og storbyer bør undgås.

Fredag har Udenrigsministeriet lempet rejsevejledningen, så danskere så småt kan begynde at rejse ud igen.

Se her, hvad der nu gælder:

* Fra 15. juni ændres vejledningerne for rejser til Tyskland, Island og Norge fra orange til gul. Det betyder, at man kan rejse ind, men at man fortsat skal være opmærksom på sin sikkerhed og holde sig opdateret om situationen.

* Udenrigsministeriet opfordrer samtidig til, at man undgår at overnatte i byområder med 750.000 indbyggere eller derover i disse lande.

* For resten af Europa og verden frarådes fortsat alle ikke-nødvendige rejser frem til 31. august.

* Regeringen er i dialog med Sverige og Finland, og der kan på den baggrund eventuelt blive foretaget yderligere lempelser i rejsevejledningerne inden 31. august. For Sverige kan det for eksempel være regionalt med særligt fokus på Øresundsregionen.

Kilder: Udenrigsministeriet

Dermed lempes der en smule på rejsevejledningen, samtidig med at grænsen til Tyskland, Island og Norge åbnes fra 15. juni.

Man åbner dog ikke grænsen til Sverige, og derfor bliver rejsevejledningen heller ikke ændret her.

Rejsevejledningen forlænges blandt andet, fordi man stadig i udlandet kan løbe ind i restriktioner og risikere at strande i det pågældende land.

Meget af den resterende verden er nemlig langt hårdere ramt af coronavirus og har strammere tiltag gældende.

Beslutningen om at ændre rejsevejledningen fra 15. juni, så det ikke længere frarådes at rejse til Tyskland, Norge og Island, er sket i tæt dialog med de pågældende landes statsledere, siger statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemødet.

Regeringen har frarådet ikke-nødvendige rejser til hele verden siden 13. marts. Det indgribende tiltag blev indført på grund af coronakrisen.

Den er løbende blevet forlænget, men nu slækker man altså på rejsevejledningen, samtidig med at grænserne åbnes.

Man ændrer vejledningen til Tyskland, Norge og Island, så landene nu vil have en gul markør i stedet for en orange. Det vil sige, at rejser dertil ikke frarådes, men at man stadig skal være forsigtig.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) siger, at man stadig skal være forsigtig og tage sine forholdsregler.

Hvis man rejser uden for de tre nævnte lande og kommer tilbage, skal man stadig isolere sig i 14 dage.

FAKTA: Tyske og norske turister skal overholde visse regler

I mere end to og en halv måned har de danske grænser været lukket, men nu åbnes grænserne for tyske, norske og islandske turister fra 15. juni.

Dermed er svenske og finske turister foreløbig uvelkomne.

Læs mere her:

* Indrejsende i Danmark vil stikprøvevis blive opfordret til at tage en test for coronavirus ved grænseovergange.

* De er velkommen, hvis de ejer et sommerhus eller har en kæreste i Danmark.

* Indrejsende er også velkommen, hvis de har bestilt mindst seks overnatninger - dog skal det være uden for København.

* Der bliver opsat mobile teststationer i sommerlandet, hvor der er mange folk og turister samlet. Det skal være muligt for ansatte i butikker, i forlystelsesparker, på restauranter og lignende at blive testet.

* Det sker for at overvåge udviklingen og opdage eventuelt nye smittekæder.

* Det vil ikke være et krav for at indrejse i Danmark, at man lader sig teste, og der kommer ikke til at være testning ved alle grænseovergange eller alle de populære sommerområder hver dag.

* Udlændinge, der kommer til Danmark, vil få information om de danske retningslinjer.

* Hvis en udenlandsk turist testes positiv for coronavirus, vil vedkommende være omfattet af Sundhedsstyrelsens anbefalinger om for eksempel selvisolation.

* Hvis en udlænding, der ønsker indrejse, udviser tydelige sygdomstegn, som for eksempel hoste, tegn på feber eller lignende, vil den pågældende blive afvist ved grænsen.

* Politiet vil kontrollere, om personer, der ønsker indrejse i Danmark, opfylder betingelserne for indrejse.

* Hvis en udlænding, der ønsker indrejse i Danmark, ikke opfylder betingelserne for indrejse, vil den pågældende blive afvist.

* Der vil skulle fremlægges et lejebevis på et sommerhus, hotel, campingplads eller lignende.

Kilde: Regeringen.