Frihedspartiet vinder første runde af Østrigs præsidentvalg

FPÖ-kandidat går videre til anden runde af valg i Østrig. En grøn og en uafhængig kæmper om andenpladsen.

Med en solid føring over sine politiske modstandere tager højrepopulisten Norbert Hofer sejren ved første runde af Østrigs præsidentvalg, viser prognoserne, efter halvdelen af stemmerne er talt op.

Hofer, som er fra Frihedspartiet (FPÖ), har ifølge de foreløbige resultater 37,3 procent af stemmerne, oplyser analyseinstituttet ARGE Wahlen.

De første prognoser fra den statslige tv-kanal, ÖRF, giver Hofer lidt over 36 procent af stemmerne.

Hvis de foreløbige resultater holder stik, vil det være det bedste resultatet, som Frihedspartiet nogensinde har opnået ved et landsdækkende valg.

Prognoserne tyder på, at han får langt større opbakning, end meningsmålingerne inden valget tydede på, at han ville få. Og det er et stort forspring foran modkandidaterne.

Det er endnu uklart, om det bliver De Grønnes kandidat, Alexander Van der Bellen, eller om det bliver den uafhængige Irmgard Griss, der skal møde Norbert Hofer i anden valgrunde i maj.

Med 52 procent af stemmerne talt op står Griss til at få omkring 19 procent af stemmerne, mens Van der Bellen ser ud til at få 18 procent, skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Søndagens præsidentvalg er et brud med en mangeårig tradition for, at enten en kandidat fra det socialdemokratiske SPÖ eller det konservative Folkeparti (ÖVP) sidder på præsidentposten. Ingen af de to store, gamle partiers kandidater er blandt de tre førende ved optællingen, viser prognoserne.

Efter to gange seks år i embedet kan Østrigs siddende præsident, den 77-årige socialdemokrat Heinz Fischer, ikke genopstille.

16 kommentarer
Vis kommentarer