Fundamentet skælver under Trumps mur

Donald Trump kan få problemer med at bygge en mur på grænsen til Mexico

Under stor mediebevågenhed underskrev den amerikanske præsident Donald Trump 25. januar det dekret, der beordrer opførelsen af en mur til Mexico - det måske mest karakteristiske løfte, som Trump gav under valgkampen.

Dermed er en del af det lovmæssige arbejde gjort op til konstruktionen af muren mellem USA og naboerne mod syd, men før muren kan blive til virkelighed, skal den godkendes at Kongressen. Det skyldes, at projektet kræver finansiering for at blive til virkelighed.

Se også: Glad for Trumps monster-mur: - Jeg vil skide på, hvad Mexico siger

Og den detalje kan vise sig at stå i vejen for, at Trumps drøm om at blive manden bag en af verdens største mure kan blive til virkelighed.

Således kan CNN berette, at indtil flere republikanske kongresmedlemmer ikke har i sinde at stemme for konstruktionen af muren.

Hvor er pengene?
Republikanerne, som Trump er en del af, har ellers flertal såvel i Kongressen som i Senatet, men det er altså ikke nødvendigvis en garanti for, at præsidenten kan få sin politik gennemført.

Se også: Magic Johnson sammenligner Trump med en diktator

Ifølge CNN har flere kongresmedlemmer sagt, at de tvivler på, at Trump er i stand til at finde en fornuftig finansiering af muren, mens andre ikke er sikre på, at en mur vil løse problemerne ved grænsen.

- Hvis du har tænkt dig at bruge den slags penge, er du nødt til at vise mig, hvordan du vil få pengene, lyder det fra Alaska-senatoren Lisa Murkowski.

Se også: Trumps monster-mur ryster grænselandet: - Han er ondskabsfuld

Flere steder på grænsen mellem USA og Mexico er der allerede en form for mur eller hegn, men Trump vil have en mur hele vejen. Foto: AP
Flere steder på grænsen mellem USA og Mexico er der allerede en form for mur eller hegn, men Trump vil have en mur hele vejen. Foto: AP
 

Trump har igennem valgkampen stålfast hævdet, at han vil få Mexico til at betale for muren, og det har han gentaget efter underskrivelsen af dekretet.

Mexico har ikke overraskende afvist at betale for muren, men Trump har siden proklameret, at han i så fald vil indføre en ekstra skat på 20 procent på alle varer fra Mexico, så mexicanerne dermed indirekte betaler for muren.

Trump har dermed lagt sig fast på, at Kongressen skal finansiere muren, hvorefter Mexico skal sørge for at USA får pengene tilbage.

Se også: Melania Trump får hug efter mexicansk magasinforside: Dårlig timing!

Ikke en løsning
Den plan er der dog langt fra fuldstændig tillid til blandt republikanerne i den lovgivende forsamling.

- Jeg er bekymret over at bruge penge, der ikke er finansieret af andet, og som føjer til gælden, punktum, lyder det fra Texas-senatoren John Cornyn.

- Jeg tror ikke, vi vil være i stand til at løse sikkerheden ved grænsen med en fysisk forhindring, for folk kan komme under, rundt om og igennem den, siger han.

Se også: Sådan vil Trump betale for Mexico-mur

På trods af den modstand, der lige nu synes at være internt blandt republikanerne, har repræsentanter fra Det Hvide Hus ifølge CNN startet lobbyarbejdet i forhold til at få flere med på vognen.

De fleste republikanere er enige om, at der skal strammes op i forhold til grænsekontrol, men for nogen er det altså et problem med et stort projekt, hvor finansieringen ikke er på plads. Særligt fordi der hidtil kun har været talt om en mur i klassisk forstand.

- Hvis du kun bygger en mur, kun en 'mur', uden at bruge teknologi, personel, droner, observationer osv., kan du ikke sikre grænsen, lyder det fra Arizona-senatoren John McCain, der i 2000 tabte præsidentvalget til Barack Obama.

Foto: AP Samfund - 26. jan. 2017 - kl. 21:23 Trump lover mur mod Mexico: Sådan bygger andre lande mure

Det er anslået, at konstruktionen af muren vil koste et sted mellem 80 og 105 milliarder danske kroner.

317 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere