Fyring på fyring på fyring: - Det ser voldsomt kaotisk ud i Det Hvide Hus

Blodet flyder ud over ansættelseskontrakterne i Det Hvide Hus, og det får tilstanden i amerikansk politik til at se noget kaotisk ud, mener dansk ekspert

Donald Trump er forretningsmand, der ikke ser sig tilbage. Foto: AP
Donald Trump er forretningsmand, der ikke ser sig tilbage. Foto: AP

På 11 dage er tre højtstående ansatte i Trumps administration gået eller blevet bedt om at smutte.

Først var det pressesekretæren Sean Spicer, der efter at have våget over Trump i tykt og tyndt valgte at gå af, fordi Trump ville ansætte en ny leder af presseafdelingen.

Den leder blev Anthony Scaramucci. En mand, der siden har sagt 'jeg sutter ikke min egen pik' til citat og 'jeg vil dræbe alle de fucking lækager' og 'fyre hele kommunikationsstaben'.

Det skulle dog vise sig, at det blev Scaramucci selv, der blev fyret. Mandag valgte den splinternye stabschef i Det Hvide Hus, John Kelly, nemlig at lade kniven svinge over kommunikationsdirektørens ansættelseskontrakt.

John Kelly blev ansat efter Scaramucci, fordi den hidtidige stabschef, Reince Priebus, blev fyret.

Et stort kaos
Ovenstående kan virke meget forvirrende, og de mange ansættelser og fyringer får bestemt ikke situationen i Det Hvide Hus til at virke rolig. Det mener danske Philip Christian Ulrich, der er udenrigsredaktør på Kongressen.com.

- Lige umiddelbart ser det voldsomt kaotisk ud i Det Hvide Hus med en kommunikationsdirektør, som holder 11 dage. Og det var yderst farverige 11 dage, siger Philip Christian Ulrich over en telefon til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet:

Anthony Scaramucci, der nu ikke længere er en del af staben. Foto: AP
Anthony Scaramucci, der nu ikke længere er en del af staben. Foto: AP

Flere af Trumps nærmeste rådgivere valgte både at advare og protestere mod ansættelsen af Scaramucci, men alligevel valgte præsidenten at skære igennem og ansætte den farverige mand.

- Det her får Donald Trump til at fremstå som en mand, der godt nok kan skifte mening om folk hurtigt. Men Trump har jo været med på ideen om at fyre Scaramucci igen, og det skyldes nok også, at Scaramucci blev historien, og det kan Trump ikke lide. Hvis du tager fokus fra ham og i parentes hans politik, så ryger du, siger Philip Christian Ulrich.

Firestjernet general bag roret
Fyringen af Anthony Scaramucci skete, efter der kom en ny stabschef i Det Hvide Hus. Den tidligere firestjernede general i marinekorpset John Kelly overtog fredag den post efter Reince Priebus.

- John Kelly kan muligvis gå ind og skabe mere stabilitet nu ved at sige, at det er totalt uacceptabelt at te sig som Scaramucci. Samtidig viser det, at hvis man ikke lever op til de strenge krav, han har, så ryger man, siger udenrigsredaktøren fra Kongressen.com.

Derfor tør Philip Christian Ulrich også at være en lille smule optimistisk i forhold til ansættelsen af Kelly.

- Det er blevet sagt, at alle nu skal rapportere til Kelly. Den magt fik Priebus aldrig. Men jeg skal se det, før jeg tror det, for det ville også betyde, at tætte rådgivere som Steve Bannon, Ivanka Trump og Jared Kushner skal gå igennem Kelly, og det bliver svært at få både dem og Trump overtalt til den konstellation, siger Philip Christian Ulrich.

Hvis det dog lykkes for Kelly, er et frø sået i forhold til at få ryddet ud i de mange personkampe, man ser i Det Hvide Hus, lyder vurderingen.

Artiklen fortsætter under billedet:

John Kelly og Donald Trump. Foto: AP
John Kelly og Donald Trump. Foto: AP

I forhold til de tidligere præsidenter
En ting er, at Det Hvide Hus virker kaotisk. Spørgsmålet er dog, om Trumps administration er mere kaotisk end tidligere præsidenters.

- Altså vi må ikke glemme, at Obama kæmpede sig igennem flere forsvarsministre. Der havde han et par stykker undervejs i sin tid, men det er historisk så meget personfnidder og så mange problemer, vi ser komme ud af Det Hvide Hus, siger Philip Christian Ulrich.

Han forklarer videre, at der altid er magtkampe i Det Hvide Hus, men det er meget unormalt, at offentligheden får så meget at vide om det.

- Det er også historisk så dårligt koordineret denne administration er. Sådan har andre præsidenter ikke kørt det. Man kan sige, at en firestjernet general fra marinekorpset er et godt udgangspunkt for opgaven, men spørgsmålet er, om forretningsgangene i Det Hvide Hus kan rumme det, siger udenrigsredaktøren.