G20-møde fyldes af franske bønner om handelskrigs endeligt

Patos og prognoser blev præsenteret for blandt andet USA på G20-møde i et forsøg på at droppe nye toldsatser

Følg Politik

En tryglende fransk finansminister og en fransk chef for Den Internationale Valutafond med friske prognoser forsøger på lørdagens G20-møde at tale USA og andre lande fra at indføre nye toldsatser.

Alle finansministrene fra verdens 20 førende økonomier er i weekenden samlet i Buenos Aires i Argentina. Og på verdensøkonomiens scene var temaet toldsatser.

Den franske finansminister, Bruno Le Maire, bruger sine replikker på at appellere til USA om at droppe nye toldsatser rettet mod EU.

- Vi er alle - særligt os europæiske lande - bekymrede over denne handelskrig, der blev iværksat for nogle uger siden, siger han.

- Denne handelskrig vil kun producere tabere. Den vil fjerne job og presse den globale vækst.

- Vi opfordrer USA til at komme til fornuft, respektere multilaterale regler og respektere sine allierede.

G20 er verdens førende industrilande og vækstøkonomier

19 lande og EU mødes en gang om året for at diskutere emner af relevans for verdensøkonomien.

Finansministre fra verdens 20 førende økonomier er i weekenden samlet til møde i Buenos Aires i Argentina.

Mødets førstedag, lørdag, var domineret af debat om USA's hævede toldsatser.

Her kan du læse mere om, hvad G20 er:

* G20 er en sammenslutning af verdens 19 vigtigste industrilande og vækstøkonomier samt EU. G'et står for "gruppe".

* Såvel finansministre som stats- og regeringsledere mødes en gang om året i det land, der har det roterende formandskab. I år er det Argentina.

* Også Verdensbanken, Den Internationale Valutafond (IMF) og et par andre organisationer er med. Alt efter mødets dagsorden kan der også være inviteret andre lande med.

* De faste medlemmer er: Sydafrika, Canada, Mexico, USA, Argentina, Brasilien, Kina, Japan, Sydkorea, Indien, Indonesien, Saudi-Arabien, Rusland, Tyrkiet, Frankrig, Tyskland, Italien, Storbritannien, Australien og EU.

* G20 er stiftet i 1999. Formålet med forsamlingen er at diskutere emner, der sigter mod at sikre den finansielle stabilitet i verden.

* Forsamlingens medlemmer repræsenterer to tredjedele af verdens befolkning og står for 85 procent af verdens samlede bruttonationalprodukt.

* G20 har ingen formel forbindelse til forsamlingen, der er kendt som G7, og som er en forsamling for verdens syv førende industrilande.

Imod toldsatser
En anden franskmand, chefen for Den Internationale Valutafond (IMF red.), Christine Lagarde, talte også imod toldsatser.

Hun ankom til det to dage lange G20-møde med IMF's prognoser for, hvad de indførte og varslede toldsatser vil betyde for verdensøkonomien.

Ifølge IMF går verdensøkonomien i værste fald glip af vækst for 0,5 procentpoint målt i verdens bruttonationalprodukt (bnp).

Bnp er en opgørelse af værdien af alle de varer og serviceydelser, der bliver solgt, minus værdien af de råvarer, der er blevet brugt til at producere dem.

Til trods for toldsatserne forventes verdensøkonomien at vokse med op til 3,9 procent.

Kort inden IMF-chefen fremlagde sine tal, havde USA's finansminister, Steven Mnuchin, svaret på spørgsmål fra journalister.

I et af svarene forklarede han, at USA's økonomi ikke havde oplevet nogen 'makroeffekt' af den seneste udveksling af hævede toldsatser mellem USA og andre lande.

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind