Genåbning eller ej: Eksperternes dom

Der tegner sig et politisk flertal for at få eleverne tilbage til fysisk undervisning. Tre eksperter giver deres bud på, om det er en god ide

1. marts vendte de ældste elever tilbage på Dueholmskolen i Nordjylland. Står det til støttepartierne, skal alle elever vende tilbage i hele landet allerede på mandag. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
1. marts vendte de ældste elever tilbage på Dueholmskolen i Nordjylland. Står det til støttepartierne, skal alle elever vende tilbage i hele landet allerede på mandag. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Da de første elever vendte tilbage til klasselokalet, var frygten blandt eksperter, at smitten ville stige, og at antallet af indlagte kunne ende på 870 i midten af april.

Sådan ser det ikke ud til at gå. Inden for de seneste uger har det daglige antal nysmittede holdt sig omkring 500, og indlæggelserne er også stabile.

Bedre smittetal end ventet giver håb om skoleåbninger

Den glædelige udvikling bør få alle elever tilbage i skole på mandag 15. marts, hvor den næste genåbning er varslet, siger professor i virologi Søren Riis Paludan, Aarhus Universitet.

- De lave smittetal giver basis for en betydelig åbning af skolerne. Med så få smittede kan vi ikke længere forsvare den mistrivsel, som vi ved, mange børn og unge lider under.

Åbningen bør ifølge ham gælde både elever i folkeskolen og dem på ungdoms- og videregående uddannelser, ligesom elever på efterskole og højskoler skal tilbage.

Røde venner til Mette F: Åben skoler på mandag

Hans Jørn Kolmos, der er professor i Klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, mener også, at der er god grund til at kigge på en genåbning, men har dog et forbehold.

- Det afhænger af udviklingen i smittetallene. Hvis de udvikler sig fornuftigt, så er der set fra min stol ingen begrænsninger, siger han til Ekstra Bladet.

Kolmos mener, at smitten skal falde til ro steder som Ishøj og Vollsmose, før vi kan begynde på en større genåbning.

I det store billede mener han, at smittetallene ser fornuftige ud i øjeblikket.

- Måske kan man starte med nogle forsigtige genåbninger på mandag, siger han.

Ikke sort-hvidt
Søren Riis Paludan mener, at man bør teste elever to gange ugentligt, og at eleverne ikke nødvendigvis skal møde op hver dag, men hver anden i stedet.

- En genåbning behøver ikke være sort-hvid. Vi skal i stedet tænke i mere raffinerede værktøjer, hvor vi tager lokale hensyn, siger Søren Riis Paludan og fremhæver Kolding som et sted, hvor man har slået smitten ned ved at lukke skolerne.

Også sundhedsøkonom Jes Søgaard, der sidder i regeringens referencegruppe, er optimistisk.

- Vi har ikke set den eksponentielle bølge, som mange havde frygtet, da de små kom tilbage i skolen 8. februar. Derfor bør vi justere modellerne, for det nytter ikke, at vi har nogle, der systematisk skyder over målet, siger han.

Men han understreger, at smitten kan stige i løbet af de næste to uger, da effekten af den seneste genåbning 1. marts, som blandt andet gjaldt mindre butikker, først slår igennem efter 12-17 dage.

- Så det er lidt tidligt at lægge sig fast, siger Jes Søgaard.

Forhandlinger i gang
Foreløbig har statsministeren holdt drøftelser med Venstre, Dansk Folkeparti SF, Liberal Alliance, Alternativet og Enhedslisten om genåbning af skolerne.

Tirsdag mødes hun med De Radikale.

Indtil videre tegner der sig et flertal for at åbne for de ældste elever i folkeskolen, efterskolerne og højskolerne.

--------- SPLIT ELEMENT ---------