Annonce:
Annonce:

Generalstrejke og uroligheder ryster Grækenland

Strejkende grækere er rasende over regeringens plan om at sænke den maksimale pensionsydelse med 3000 kroner

Annonce:
Følg Politik

Tusindvis af mennesker gik torsdag på gaden i Athen og andre græske byer, mens en omfattende generalstrejke mod pensionsreformer lammede store del af landet. I hovedstaden kastede hætteklædte unge molotovcocktails mod politistyrker med skjolde og knipler.

En journalist blev indlagt, efter at han var blevet slået under gadekampene.

Demonstrationerne var de mest omfattende siden den venstreorienterede premierminister, Alexis Tsipras, kom til magten for mere end et år siden.

De strejkende grækere er rasende over regeringens planer om at sænke den maksimale pensionsydelse fra 2700 til 2300 euro. Det er en nedgang på cirka 3000 kroner, og det betyder, at den maksimale pension vil være omkring 17.000 kroner.

- De har massakreret min generation. Vi har ikke længere råd til at blive gift eller få børn, siger Dina, en 32-årig butiksejer, til AFP.

Annonce:

- Det er sandt, at pensionssystemet kræver en reform, men denne reform kan ikke gøre systemet rentabelt, siger advokat Thomas Karachristos til AFP.

Strejken lammede tog- og færgetrafikken og var skyld i adskillige flyaflysninger.

Taxachauffører, lastbilchauffører, landmænd, ingeniører og advokater er blandt dem, der har nedlagt arbejdet. Dog fungerede landets hospitaler - omend ikke på samme niveau som normalt.

Premierministeren ønsker at sætte reformen til afstemning i parlamentet senere i denne måned, omend han kun har et knebent flertal bag sig med 153 ud af parlamentets 300 stemmer.

Kritikere siger, at det nye system vil tilskynde sort arbejde og straffe dem, der troligt har betalt deres pensionsbidrag gennem hele deres arbejdsliv.

Det græske budget for i år indeholder besparelser for i alt 5,7 milliarder euro, hvoraf 1,8 milliarder euro stammer fra pensioner og 500 millioner fra forsvaret.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Med jobcentrene har politikerne skabt en mur mod den sunde fornuft
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: