Godt nyt fra Nordkorea: - Det her er stort

For første gang i flere år er der tegn på en optøning i forholdet mellem Nordkorea og resten af verden

Kim Jong-un: Jeg er klar til at trykke på knappen (Video: Ritzau)

Nordkorea åbnede i en nytårstale op for at mødes med ærkefjenden mod syd. Sydkoreanerne var hurtige til at reagere på det og inviterede til møde omkring deltagelse i det kommende vinter ol, der starter til februar.

Nu er der så godt nyt – Det nordkoreanske styre har her til morgen meddelt, at de er villige til at mødes for at diskutere de nærmere detaljer omkring deltagelsen.

Trump praler: Min er større end Kim Jong-uns

Det er første gang i mere end to år, at de to nationer indleder en dialog.

- Det her er stort, og jeg vurderer, at det er temmelig oprigtigt fra begge nationers side, siger Danmarks førende Nordkorea-ekspert, institutleder og seniorforsker på Nordisk Institut for Asienstudier (NIAS) på Københavns Universitet Geir Helgesen til Ekstra Bladet.

- Endnu engang er det en større sportsbegivenhed, der kan være med til at samle stridende parter. Vi har blandt andet set det tidligere med ping-pong diplomatiet mellem USA og Kina, og nu ser vi så igen, hvordan det kan bringe officials fra Nord – og Sydkorea i samme rum.

Men det er ikke iveren og glæden for at deltage i vinterlegene, der driver værket, det er tværtimod frygten for, at der skal udbryde krig.

- Begge parter er enormt bange for, at der igen skal udbryde krig. Retorikken fra den amerikanske præsident har givet en fornemmelse af, at det ikke er et spørgsmål om, der bliver krig, men hvornår der bliver krig, siger Geir Helgesen.

- Det kan godt være, at mange tror, at det er spin og tomme trusler, men der er ingen ansvarlige på den koreanske halvø, der vil løbe risikoen.

Alt dialog imellem de to stridende nationer vil være en opblødning, men selvom det er positive toner, så er der lang tid til den 9. januar, når de to parter skal mødes i grænsebyen Panmunjom.

- Det er meget sandsynligt, at der ikke vil komme provokationer eller andet før legene, og at alt vil være fryd og gammen, imens de står på, men det er mange år problemerne har stået på, så det er ikke til at sige, hvad der sker – den ene part kan potentielt trække sig fra aftalen hvert øjeblik, siger eksperten.