Gorbatjov advarer USA og andre mod at opgive missilforbud

Sikkerheden svækkes for alle, hvis INF-traktaten om mellemdistanceraketter opgives, siger Mikhail Gorbatjov

Arkivfoto: Vasily Maximov/AFP/Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Vasily Maximov/AFP/Ritzau Scanpix

Den tidligere sovjetiske leder Mikhail Gorbatjov er bekymret over, at USA og Rusland er ved at forlade en koldkrigsaftale om våbenkontrol, som han underskrev i slutningen af 1980'erne.

INF-traktaten forbyder de to nationer at opstille mellemdistancemissiler på landjorden.

Både USA og Rusland har suspenderet aftalen, efter at USA i flere år har sagt, at Rusland krænker den med det mobile missilsystem SSC-8.

- Sikkerheden vil svækkes for alle lande - herunder USA.

- Alle kan forstå, at en ny omgang raketkapløb vil være endnu mere farligt, skriver Gorbatjov i den russiske avis Vedomosti ifølge nyhedsbureauet dpa.

Gorbatjov underskrev INF-aftalen i 1987 sammen med den daværende amerikanske præsident, Ronald Reagan.

Trump tog 1. februar formelt skridt til at komme ud af traktaten. Det tager et halvt år, hvis man skal overholde aftalen. Dagen efter valgte Rusland at suspendere den. Rusland nægter beskyldninger om, at landet krænker den.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, opfordrede tirsdag - før et møde mellem Natos forsvarsministre - Rusland til at respektere aftalen.

- En aftale, som kun respekteres af den ene part, giver os ingen sikkerhed, sagde han.

På forsvarsministermødet onsdag skal de allierede lande i Nato-alliancen drøfte, hvad de skal stille op med den nye missiltrussel fra Rusland.

Stoltenberg og USA har dog på forhånd afvist, at de vil svare igen én til én med opstilling af missiler med kernevåben.

Mikhail Gorbatjov blev som generalsekretær i Sovjetunionens kommunistiske parti sovjetisk leder i 1985. Han blev også den sidste leder af Sovjetunionen, der blev opløst i 1991.

21 kommentarer
Vis kommentarer