Grækenland-ekspert: Syrizas sejr er optimal for EU

Det gavner EU, at Syriza genvandt magten med bred støtte i parlamentet, mener Grækenlands-ekspert Mogens Pelt

EU kan glæde sig over, at det venstreorienterede parti Syriza genvandt magten og mandag aften går til præsidenten for at danne regering med partiet Uafhængige Grækere.

Det vurderer ekspert i græsk politik, Mogens Pelt, lektor ved Saxo Instituttet på Københavns Universitet.

- Man kunne ikke have fået noget bedre valgresultat set fra EU's side. Kalkulationen er meget enkel: Når Syriza danner regering, har premierminister (Alexia Tsipras, red.) trukket alle delegerede over, som står inde for låneaftalen med EU, siger Mogens Pelt.

Premierminister Alexis Tsipras har som leder af Syriza genvundet magten med 35,47 procent af stemmerne. Rivalerne i det konservative parti Nyt Demokrati får 28,09 procent. Det største parti får 50 mandater ekstra i parlamentet, der har 300 pladser.

Regeringen har fem mandater flere i parlamentet end før.

- Under ti procent i parlamentet er reelle erklærede modstandere af sparepolitikken og at blive i eurosamarbejdet. Alle tidligere regeringspartier, som ikke indgik aftale med EU, har stemt for, siger Mogens Pelt.

- Så der er store muligheder for at kaste redningsbæltet over på den anden side i græsk politik.

Grækenland skal nu indfri gældsaftalen, som Tsipras før valget indgik med internationale kreditorer. Det omfatter store reformer af pensionssystemet og privatiseringer.

Det kræves, før Grækenland får 86 milliarder euro (645 milliarder kroner).

Spørgsmål: - Vil EU kræve en større indsats af Grækenland for flygtninge, som vælter ind på Lesbos og Kos over Det græske Øhav?

- Hvis grækerne blev bedt om at beholde flygtninge i nærområdet, ville modstanden blive meget stor. For det er enorme mængder. Grækerne vil utvivlsomt insistere på, at andre EU-lande også tager et ansvar, siger Mogens Pelt.

1 kommentar
Vis kommentarer