Grækenland får to måneder mere i økonomisk spændetrøje

De øvrige eurolande vil ikke lade Grækenland slippe ud af økonomisk støtteprogram uden flere besparelser

Med blot tre uger tilbage af 2014 må Grækenlands regering begrave håbet om at kunne gå ind i det nye år fri af de snærende bånd, der de seneste år har været betingelsen for den internationale redningsplan for landets økonomi.

De øvrige 17 eurolande og EU-Kommissionen har på et møde blandt økonomi- og finansministrene mandag i Bruxelles afvist at lade Grækenland få den sidste planlagte lånerate udbetalt og slippe fri af EU's hjælpeprogram til nytår.

Eurogruppen har i stedet besluttet at tilbyde Grækenland to måneder mere til at gennemføre de reformer og besparelser, der skønnes at være nødvendige, for at landets økonomi kan stå på egne ben.

Mødets konklusion hænger sammen med, at den såkaldte trojka fra de internationale långivere ikke har følt sig i stand til at sætte sidste punktum i sin rapport om de græske reformer og besparelser.

- Trojkaen har informeret os om, at der er sket fremskridt siden november med at håndtere nogle af de sidste udeståender. Men der er ikke sket nok, til at trojkaen mener at kunne blive færdig hverken nu eller til nytår.

- Så der er brug for mere tid. Eurogruppens konklusion er, at man vil se med velvilje på det, hvis Grækenland anmoder om en to måneders forlængelse, siger eurogruppens formand, Jeroen Dijsselbloem, på et pressemøde.

Forud for mødet havde blandt andre den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, luftet skepsis over at frigive de sidste godt 13,4 milliarder kroner i lån uden yderligere skridt fra Grækenland.

- Der synes at være brug for mere tid. Men jeg regner med, at vi finder en løsning, sagde Schäuble på vej ind til mødet.

Den græske økonomi er siden 2010 blevet holdt oppe af lån fra EU og Den Internationale Valutafond (IMF) til en samlet værdi af 1790 milliarder kroner.

EU-delen af hjælpepakken slutter egentlig ved årsskiftet, mens IMF's del af programmet fortsætter ind i 2016.

0 kommentarer
Vis kommentarer