Grækenland fremskynder præsidentafstemning til i år

Usikkert politisk klima og økonomisk uro hersker fortsat i Grækenland, hvor man fremrykker afstemning

Følg Politik

Grækenland oplyser mandag, at landet vil fremskynde den første runde af en afstemning, om hvem der skal være præsident, med flere måneder til 17. december.

Der skal udskrives valg, hvis ikke parlamentet kan enes om en præsident.

Det sker kort efter, at de 17 øvrige eurolande og EU-Kommissionen mandag på et møde i Bruxelles har afvist at lade Grækenland få den sidste planlagte lånerate udbetalt og slippe fri af EU's hjælpeprogram til nytår.

Smalt flertal stemmer græsk finanslov igennem

- Den politiske usikkerhed skal løftes nu, skriver regeringen i en erklæring med henvisning til den snarlige afstemning.

Den græske regering har kæmpet med at finde en præsidentkandidat, som et flertal i parlamentet vil bakke op om ved en afstemning, som oprindeligt skulle have fundet sted næste år, men som nu bliver fremrykket.

De to-tre runder af den parlamentariske afstemning er en vigtig test for premierminister Antonis Samaras, der sidder på et snævert flertal i parlamentet.

Opnår han ikke opbakning i parlamentet efter tre forsøg, må grækerne til stemmeurnerne.

Danmark er - igen - verdens mindst korrupte land

Der er stadig over 1,2 millioner arbejdsløse grækere - eller over 25 procent af arbejdsstyrken, og den græske regering under premierminister Samaras har gennemført mange omfattende og upopulære besparelser.

På mandagens møde besluttede eurogruppen at tilbyde Grækenland to måneder mere til at gennemføre yderligere reformer og besparelser, der skønnes at være nødvendige for, at landets økonomi kan stå på egne ben.

Den græske økonomi er siden 2010 blevet holdt oppe af lån fra EU og Den Internationale Valutafond (IMF) til en samlet værdi af 1790 milliarder kroner.

EU-delen af hjælpepakken slutter egentlig ved årsskiftet, mens IMF's del af programmet fortsætter ind i 2016.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind