Grækenland har anmodet om kriselån

Eurozonens særlige krisefond har modtaget en ansøgning om milliardstøtte fra kriseramte Grækenland

Her bekræfter EU-præsidenten at Grækenland formelt har anmodet om et kriselån. (Video: AP)

Grækenland har sendt en formel ansøgning om et kriselån til ESM, Den Europæiske Stabilitets Mekanisme.

- ESM har modtaget en græsk forespørgsel, siger en talsmand for ESM, der er eurozonens særlige krisefond, til nyhedsbureauet Reuters.

Det vides ikke, hvor mange penge det sydeuropæiske land har anmodet om.

Eurogruppens finansministre skal nu behandle ansøgningen, som formelt er stilet til eurogruppens formand, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem.

De 19 finansministrene forventes at holde et telefonmøde onsdag på et endnu ukendt tidspunkt, hvor de skal diskutere ansøgningen til ESM.

Grækenlands seneste støtteprogram udløb ved udgangen af juni, hvor landet samtidig misligholdt et lån til Den Internationale Valutafond, IMF, på 1,5 milliarder euro.

Siden har de græske banker og børsen i Athen holdt lukket i et forsøg på at undgå en statsbankerot, og grækerne kan i øjeblikket højst hæve 60 euro om dagen fra bankernes hæveautomater.

Den græske gældskrise har domineret dagsordenen i EU og Bruxelles den seneste måned. Adskillige krisemøder er blevet holdt, og den endelige deadline for at nå en ny aftale nærmer sig med hastige skridt.

Efter et ekstraordinært topmøde mellem eurolandene tirsdag aften understregede EU-præsident Donald Tusk, at der skal nås en aftale inden mandag.

Søndag er allersidste chance for grækerne, hvor alle 28 EU's stats- og regeringschefer samles til et endnu et topmøde, slog Tusk fast.

Den græske premierminister, Alexis Tsipras, besøger onsdag EU-Parlamentet i Strasbourg. Her er pluk fra debatten om Grækenland:

Ashley Fox, konservativ brite: Jeg er ikke overrasket over, at grækerne stemte nej til flere spareplaner. Jeg ville også have stemt nej. Men jeg ville også stemme nej til at låne Grækenland flere penge. Grækenland er bankerot.

Reinhard Bütikofer, grøn tysker: Europa må sige ja til at eftergive Grækenland gæld, og Grækenland må sige ja til reformerne.

Giannis Pittella, socialistisk italiener: Vi socialister vil aldrig acceptere grexit - aldrig!

Ryszard Legutko, konservativ polak: Noget er råddent i den græske stat. Men noget er også råddent i EU.

Guy Verhofstadt, liberal belgier: Jeg er vred, for du taler meget om reformer. Men vi ser aldrig nogle reformer. (...) Vis, at du er en rigtig leder og ikke en falsk profet.

Elisa Ferreira, socialdemokratisk portugiser: Verdens øjne kan ikke tro, hvad de ser. Den Europæiske Union er ikke i stand til at løse et problem, der kun udgør to procent af dens velstand. At løse Grækenlands problem handler om politisk vilje.

Manfred Weber, konservativ tysker: Europas ekstremister hylder dig. Fidel Castro har sendt dig en hilsen, hvor han ønsker dig tillykke med sejren. Det ser ud til, at du har de forkerte venner.

Nigel Farage, EU-skeptisk brite: Det europæiske projekt er ved at dø. Planen er slået fejl. (...) Hvis du får mere, vil alle andre også have mere.

132 kommentarer
Vis kommentarer