Grækenland om deadline: Vi får udsættelse på låneafdrag

Nyt møde mellem EU's kommissionsformand og den græske premierminister bliver nok først i næste uge

Følg Politik

De trængte grækere kan ikke acceptere det tilbud, som de internationale långivere har lagt frem på bordet, lyder det fredag fra den græske økonomiminister, George Stathakis.

- Vi ser frem til at få en aftale så hurtigt som muligt, siger Stathakis ifølge Reuters til BBC's radio, men understreger, at grækerne ikke vil acceptere de finanspolitiske stramninger, som kræves for 2015 og 2016.

Hans melding kommer på dagen, hvor Grækenland egentlig skal betale 300 millioner euro i afdrag på sit milliardlån hos Den Internationale Valutafond (IMF).

Premierminister Alexis Tsipras bliver hjemme og taler i det græske parlament og kommer derfor ifølge kilder i Bruxelles nok først til nyt møde med kommissionsformand Jean-Claude Juncker tirsdag i næste uge.

Den græske regering insisterede torsdag på, at den har pengene til at betale afdraget til IMF, som er det første af fire afdrag, der forfalder i løbet af juni.

Men økonomiministeren regner med, at regeringen får ja fra IMF til at benytte sig af en sjældent anvendt mulighed for at slå månedens fire betalinger sammen - og dermed udskyde betalingsfristen til 30. juni.

Valutafondens talsmand gjorde det på en pressebriefing tidligere på ugen i Washington klart, at det ville være en mulighed i henhold til en IMF-regel, som hidtil kun er brugt af Gambia i 1970'erne.

De fire græske låneafdrag til IMF i juni løber tilsammen op i 1,5 milliarder euro. Der er andre gældsposter til Den Europæiske Centralbank (ECB), Den Europæiske Investeringsbank (EIB) og ejere af kortfristede statsobligationer.

Der er tvivl om, hvor mange penge der egentlig er tilbage i den græske statskasse, og forskellige ministre har de seneste uger givet meget modstridende meldinger om, hvor tæt kassen er på at være helt tom.

Der er kun tre en halv uge tilbage af Grækenlands eksisterende internationale låneprogram, som i sig selv også ventes at skulle følges af en ny hjælpepakke for at undgå en statsbankerot.

De internationale långivere vil ikke frigive de sidste 7,2 milliarder euro i lån og slet ikke begynde at tale om en ny runde lån, før der er en ny reformplan fra den græske regering.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+